Promoting adventurous music and things

23/08/2020 – 16:00
Park Den Brandt

OORSTOF AT JAZZ MIDDELHEIM

Oorstof
Oorstof at Jazz Middelheim

Tickets

Pre-sales: 24 €
Box Office: €
Tickets

Schedule

Doors: 16:00
Concert: 17:00

Location

Park Den Brandt
Route directions

De Antwerpse organisatie Sound in Motion promoot avontuurlijke muziek uit binnen- en buitenland, en doet dit via concerten (Oorstof), residenties (Visitations), een eigen label (Dropa Disc) en een jaarlijks Festival (Summer Bummer). Jong talent aan gerenommeerde muzikanten koppelen voor eenmalige concerten, concertreeksen of residentieprojecten is een van de speerpunten. OORSTOF-concerten worden regelmatig georganiseerd bij huizen als DE Studio, Het Bos, AB, Trix en Zuiderpershuis en nu voor het eerst in samenwerking met de fijne ploeg achter het gerenommeerde Jazz Middelheim Festival.

Zondag 23 augustus:

KAREN WILLEMS – FREDERIK CROENE

MUDSKIPPER:
HANNE DE BACKER – SIGNE EMMELUTH – TERRIE EX – PAAL NILSSEN-LOVE

GOING:
PAK YAN LAU – GIOVANNI DI DOMENICO – JOÃO LOBO – MATHIEU CALLEJA

BLOEDNOOT:
TEUN VERBRUGGEN – NICOLAS ROMBOUTS – TOM LANOYE

Karen Willems – Frederik Croene –  17:00

Ze omschrijven zichzelf als “twee verschillende gedaantes met een eigen taal, zoekend naar eenheid”. Karen Willems (drummer, componiste) en Frederik Croene (pianist, componist) vormen geen alledaags duo. Willems was actief in bands als Zita Swoon Group, Novastar en Yuko, richtte enkele jaren geleden haar eigen groep Inwolves op en is de laatste jaren erg bedrijvig in de wereld van de geïmproviseerde muziek.

Croene leunt eerder aan bij de hedendaagse klassieke muziek en werkte samen met componisten als Michael Beil, Stefan Prins en Simon Steen-Andersen. Vorig jaar bracht hij de bloedmooie en erg goed onthaalde pianoplaat Cul-de-Sac uit voor Cortizona. Eind juli vertoeft het duo in Kunstencentrum Vooruit voor een residentie van een week, waar ze samen gedurende een week muziek gaan maken. Een eerst resultaat daarvan krijgen we ongetwijfeld te horen tijdens hun passage op Jazz Middelheim.


Mudskipper – 18.30
Hanne De Backer – Signe Emmeluth –  Terrie Ex – Paal Nilssen-Love

Mudskipper trekt volop de kaart van de vrije improvisatie. Met twee jonge saxofonisten in de frontlinie (de Deense Signe Emmeluth en Hanne De Backer) en daarachter Terrie Ex – al 40 jaar lang de hyperkinetische gitarist van punkband The Ex – en de Noorse drummer Paal Nilssen-Love van The Thing en Large Unit,  brengt dit kwartet muziek die niemand onbewogen laat. De concerten van dit internationale kwartet bezorgen het publiek steevast een muzikale oplawaai van jewelste die lang blijft nazinderen.


Going – 20:00
Pak Yan Lau – giovanni Di Domenico – João Lobo – Mathieu Calleja


Het Brusselse kwartet Going kan beschouwd worden als een verdubbeld duo van drums en keyboards. Toetsenisten Pak Yan Lau en Giovanni Di Domenico creëren met hun synths, Fender Rhodes en elektronica veelal sferische en psychedelische landschappen die van een hartslag worden voorzien door drummers João Lobo en Mathieu Calleja. Going bestrijkt een breed spectrum aan stijlen, van postrock en minimal music tot donkere ambient soundscapes en onweerstaanbare grooves.


Bloednoot – 21:30
Teun Verbruggen – Nicolas Rombouts – Tom Lanoye

Een trio van taal, bas en drums? Schrijver Tom Lanoye en muzikanten Nicolas Rombouts en Teun Verbruggen laveren met Bloednoot naar eigen zeggen tussen woordkabaal en taalmuziek. Puur op intuïtie zorgt het trio voor een levendige interactie waarbij de ter plekke gekozen teksten van Lanoye van muzikaal weerwerk worden voorzien. Voorbereidingen komen er niet aan te pas, jazz en woord vinden elkaar in het moment. Klinkt het niet, dan botst het maar.

Verbruggen is een regelmatige gast in de Oorstof-concertreeks, vaak in het gezelschap van goed volk als Jozef Dumoulin, Keiji Haino, Nate Wooley of Ingebrigt Håker Flaten. Bloednoot en Oorstof vinden elkaar nu in een gedeelde passie voor het moment op het podium van Jazz Middelheim.

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio AB Salon TRIX Les Ateliers Claus Het Bos Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML