Promoting adventurous music and things

20/10/2019 – 20:00
De Studio

BEN LAMAR GAY – NICK MAZZARELLA – TOLLEF ØSTVANG – JON RUNE STRØM + RAFAEL TORAL’S SPACE QUARTET

Oorstof
BEN LAMAR GAY - NICK MAZZARELLA - TOLLEF ØSTVANG - JON RUNE STRØM + RAFAEL TORAL'S SPACE QUARTET

Tijdschema

Deuren: 20:00
Concert: 20:30

Locatie

De Studio
Routebeschrijving

Kornetspeler Ben LaMar Gay en rietblazer Nick Mazzarella, twee sterkhouders uit de immer evoluerende Chicago-scene, vervoegen drummer Tollef Østvang en bassist Jon Rune Strøm, een van de meest dynamische ritmesecties van Noorwegen, voor dit eerste concert op een Belgisch podium. Rafael Toral op zijn beurt infuseert zijn sprankelende elektronica in het verschroeiende Portugese Space Quartet met sterspelers Hugo Antunes (bas), Nuno Morão (drum) en Nuno Torres (sax, elektronica) in de rangen

BEN LAMAR GAY – NICK MAZZARELLA – JON RUNE STRØM – TOLLEF ØSTVANG

20191020_Oorstof1

De Noorse drummer Tollef Østvang maakte in 2018 indruk in de Oorstof-serie samen met Jaimie Branch, Dave Rempis en Ingebrigt Håker Flaten. Østvang puurt de Chicago-connectie nu verder uit met Ben LaMar Gay, een eigenzinnig kornetspeler die in 2018 debuteerde met eigen werk op het International Anthem-label en ook actief is in bands als Nicole Mitchell’s EarthSeed, Mike Reed’s Flesh & Bone, Joshua Abrams’s Natural Information Society en zelfs Bitchin Bajas. Voeg daarbij de getalenteerde rietblazer Nick Mazzarella – gekend van zijn duo met Tomeka Reid en het stellaire Chicago Reed Quartet met Rempis, Williams en Vandermark – die voor het eerst op de Belgische planken staat en Jon Rune Strøm – de Noorse bassist die Large Unit, All Incluced, SAKA en het Frode Gjerstad Trio voorziet van de nodige ruggegraat in de laagste regionen – en we kunnen spreken van een ontvlambaar kwartet dat de lat voor het najaar meteen op de juiste de hoogte legt.

 

RAPHAEL TORAL’S SPACE QUARTET WITH HUGO ANTUNES, NUNO MORÃO AND NUNO TORRES

© Carlos Fernandes

Rafael Toral’s Space Quartet lijkt in eerste instantie op de traditionele line-up van een jazzkwartet met drums, bas en twee solo-instrumenten. Verrassend is echter dat een van instrumenten elektronica is en dat in deze post-free context naast jazz ook elementen van rock- en ambient in het geheel binnensluipen. Het Space Quartet is volgens Toral een concept waarin verschillende muzikanten hun plaats kunnen vinden. De immer evoluerende ruimte waarin de dynamiek van dit kwartet zich beweegt, kan ons van verschroeiende freejazz naar spontane en individuele verstilde momenten brengen. Dat bleek al op de beklijvende eerste Space Quartet-release voor het Clean Feed-label uit 2018. Toral brengt het Portugese Space Quartet nu naar de Europese podia en laat zijn avontuurlijke elektronica voor deze gelegenheid in dialoog gaan met goed volk als bassist Hugo Antunes, drummer, percussionist Nuno Morão en rietblazer en elektronica manipulator Nuno Torres.

De Singer TRIX Tryp Windham Antwerp

Klik voor kortingen hotelboeking

WPML Kraak Les Ateliers Claus AB Salon Vooruit Het Bos coStA Zuiderpershuis Stad Antwerpen DEStudio Vlaanderen