Promoting adventurous music and things

26/11/2016 – 20:00
Vooruit

EASTERN DAZE FESTIVAL III DAG 2 – HOOFDPROGRAMMA

Oorstof
EASTERN DAZE FESTIVAL III - DAG 2 > Hoofdprogramma

Tijdschema

Deuren: 20:00
Concert: 20:30

Locatie

Vooruit
Routebeschrijving

Het Eastern Daze festival – een samenwerking tussen VooruitKraak en Sound In Motion/Oorstof – viert dit jaar zijn derde verjaardag. Drie dagen lang vormt Kunstencentrum Vooruit opnieuw het middelpunt van hypnotische en avontuurlijke muziek waarbij genres, nationaliteiten en andere artificiële constructies vrolijk overboord worden gegooid. Tickets voor het hele weekend ook beschikbaar via deze link ! Voor de info en timing van het gratis zijprogramma van Eastern Daze die dag met films, talks, platenbeurs en concert in de Vooruit bar klik hier !

DAG – 2 hoofdprogramma

Manuel Göttsching performs ‘E2-E4’

manuel-c-sven-marquardt-mg-art© Sven Marquardt, MG

Levende legende Manuel Göttsching is de man achter seventies krautrockbands als Ashra en Ashra Temple – met Klaus Schulze – en geldt als één van de grondleggers van Kosmische Musik, post-Eno ambient en elektronische muziek tout court.

Met zijn al in 1981 (!) gecomponeerd meesterwerk ‘E2 – E4’ creëerde hij een 58 minuten lang durende trip van ijzige synths, metalige percussie en space gitaarsolo’s. Göttsching combineerde met ‘E2-E4’ het minimalisme van componisten als Terry Riley en Steve Reich met een onweerstaanbare groove. Daarmee inspireerde de Duitser – net als zijn landgenoten van Kraftwerk – aan de andere kant van de Atlantische Oceaan een lawine van imitators die aan de basis zouden staan van genres als house en techno.

‘E2 – E4’ verscheen op Klaus Schulzes label Inteam. Het album werd geen instant succes maar groeide langzaam uit – tegen alle verwachtingen in – tot een underground clubfavoriet. Clubbers en veteranen uit het nachtleven lieten zich via remixen van o.a. Basic Channel en Carl Craig verleiden door Göttschings meesterwerk. Party-icoon Larry Levan sloot er zijn beruchte Paradise Garage-nachten mee af. Italiaanse producers herwerkten het nummer tot de raveklassieker én internationale dancehit ‘Sueno Latino’. En ene Derrick May remixte de hele plaat in 1992.

‘E2-E4’ staat nog altijd bekend als een monumentale kosmisch-minimalistische plaat. Gerespecteerde magazines als Pitchfork en Fact Magazine plaatsten ‘E2-E4’ hoog in hun Top 100 van beste platen uit de jaren 80. Dit jaar vieren we de 35ste verjaardag van ‘E2 – E4’. Het album werd net heruitgegeven op vinyl en cd. En Göttsching komt hoogst uitzonderlijk – en voor het eerst op Belgische bodem – de plaat integraal live spelen op Eastern Daze III. Geloof ons: dit wil je echt niet missen.

 

LES FILLES DE ILLIGHADAD

lesfilles_christopherkirkley1© Christopher Kirkley

Het uitstekende Sahel Sounds-label bracht vorig jaar het debuutalbum uit van gitariste Fatou Seidi Ghali en zangeres Alamnou Akrouni, samen Les Filles de Illighadad. Kant A staat vol dromerige, minimalistische woestijnblues; op kant B is een opname te horen waarop alle vrouwen van hun geboortedorp – op het Nigerese platteland – polyfone zang combineren met repetitieve percussie.

Les Filles blazen een frisse wind door het door mannen gedomineerde genre van Toeareg-gitaarbands. In november is het duo voor het eerst live in Europa te zien en te horen.

 

SANSKRITI SHRESTHA

sanskriti_shrestha-c-jonas-cambien© Jonas Cambien

Een Nepalese in Oslo residerende tablaspeelster die Oost en West versmelt in verschillende Scandinavische bands: Sanskriti Shrestha’s muzikale biografie leest als een intrigerende roman. Als telg uit een eminente Nepalese familie van professionele muzikanten wordt Shrestha beschouwd als een van de spannendste percussionisten in Europa.

Voor Eastern Daze III haalt ze haar tabla tarang van stal, een melodisch percussie-instrument met 10 tot 16 tabla’s. Shrestha wordt vergezeld door lehara-speler Tejaswinee Kelkar op harmonium.

 

BEAR BONES, LAY LOW

bear_bones© kraak

De Venezolaanse Ernesto Gonzales dook zo’n 10 jaar geleden als 17-jarig wonderkind op in Waterloo – of all places. Van daaruit drukte hij al snel zijn in mescaline gedrenkte stempel op de Belgische undergroundscene. Denk maar aan de minimalistische drones in het Steenkiste / Gonzales-duo, obscure vuilbaktechno met Tav Exotic, hardcore crustpunk als Viper Pit en de satanische krautrock van Silvester Anfang.

Maar nog het meest houden wij van Gonzales’ soloproject Bear Bones, Lay Low: halfdronken en dubby exotica, tropische psychedelica en zowaar dansbaar.

 

Tickets
vr 25.11: €16 / 13 (vvk) → buy online
za 26.11: €30 / 27 (vvk) → buy online
zo 27.11: €12 / 9 (vvk) → buy online
weekendticket: €40 / 37 (vvk) → buy online

De Singer TRIX Tryp Windham Antwerp

Klik voor kortingen hotelboeking

WPML Kraak Les Ateliers Claus AB Salon Vooruit Het Bos coStA Zuiderpershuis Stad Antwerpen DEStudio Vlaanderen