Adventurous music and things

5/11/2020 – 19:30
De Studio

40 JAAR RADIO CENTRAAL – LIVE EVENT GEANNULEERD !

Oorstof
40 JAAR RADIO CENTRAAL - LIVE EVENT GEANNULEERD !

Tickets

VVK: €
Kassa: €

Tijdschema

Deuren: 19:30
Concert: 20:00

Locatie

De Studio
Routebeschrijving

Een viering van veertig jaar Radio Centraal kan niet voorbij gaan zonder een streep vrije improvisatie op het scherp van de snee. Voor die speciale gelegenheid stelt Radio Centraals Freakscene i.s.m. Sound in Motion / Oorstof een programma samen dat verleden en heden verenigt met: een concert van de nieuwe generatie klankenstormers Farida Amadou, Hanne De Backer, Audrey Lauro en Stan Maris; een verrassende duik in de geschiedenis van de vrije muziek met de gloednieuwe documentaire van Philippe Cortens Fred Van Hove: An Improvised Life – een van de grondleggers van de Europese vrije improvisatie en organisator van het door centraal ondersteunde legendarische Free Music Festival; en de presentatie van Front To Front een nieuwe lp voor Dropa Disc van Van Hove en Peter Brötzmann opgenomen tijdens het, door Radio Centraal integraal uitgezonden, Summer Bummer Festival in 2019.

20.00 – film
FRED VAN HOVE: AN IMPROVISED LIFE – (BE / 2020 / Philippe Cortens
/ 68’)

 

Pianist en componist Fred Van Hove (°1937) maakte deel uit van de Big Bang van de Europese vrije improvisatie (Machine Gun van het Peter Brötzmann Octet), maar groeide ook uit tot een van de beste én meest onderschatte improvisatoren. Hij is vooral bekend van zijn legendarische trio met Brötzmann en Han Bennink, en zijn parcours van de laatste vier decennia groeide uit tot een van de briljante, maar onderbelichte hoofdstukken uit de muziek. Hoe briljant dat parcours is krijgt u te zien in de gloednieuwe documentaire Fred Van Hove: An Improvised Life, die regisseur Philippe Cortens – zie ook Juul’s Ears en Jak Sels – maakte in opdracht van het Studiecentrum Vlaamse Muziek.

“Een carrière van meer dan zestig jaar samenvatten in een documentaire was quasi onbegonnen werk, Fred Van Hove: An Improvised Life is dan ook eerder een portret geworden, of een poging tot, van een eigenzinnige muzikant die tegen de stroom in zijn zin bleef en blijft doen, wat er ook gebeurt. Levende Legende was misschien nog een betere titel geweest, maar ik ben Willy Vandersteen niet en ik hou jammer genoeg niet zo van alomtegenwoordige alliteraties. Peter Brötzmann, Sven-Åke Johansson, André Goudbeek, Walter Hus, Cel Overberghe, Bram Van Camp, Els Vandeweyer, Jan Michiels, Rik Hancké, Wim Opbrouck, Luk Perceval en, last but not least, Mie Van Cakenberghe passeren allemaal in deze documentaire en zullen het volmondig beamen. Zijn invloed binnen de vrije improvisatie en freejazz is van onschatbare waarde en reikt tot ver buiten de landsgrenzen. Lang leve Fred Van Hove!” Philippe Cortens

Een portret door Philippe Cortens in opdracht van Studiecentrum Vlaamse Muziek
Met de fantastische steun van Jan Dewilde en Sound in Motion.

21.30 – concert
FARIDA AMADOU – HANNE DE BACKER – AUDREY LAURO – STAN MARIS


Na een eerste succesvolle samenwerking tussen Ken Vandermarks Marker en de Belgische spelers Farida Amadou (el. bas), Hanne De Backer (baritonsax), Audrey Lauro (altsax) en Stan Maris (accordeon) werden nieuwe geplande ontmoetingen gefnuikt door Covid-19. Amadou, De Backer, Lauro en Maris bewezen echter eerder al, tijdens het Citadelic Festival, dat ze ook als kwartet stevig uit de hoek kunnen komen. 

Amadou, Maris, De Backer en Lauro speelden met regelmaat in de Oorstof-reeks en tijdens voorgaande Summer Bummer Festivals. Zo deelde Amadou het podium met Sonic Youths Thurston Moore, Steve Noble, Peter Brötzmann, Rodrigo Amado en Tom Malmendier, tourde De Backer met Agnes Hvizdalek, Raphael Malfliet, Henrik Munkeby Nørstebø als g a b b r o en werkte samen met Paal Nilssen-Love, Angel Bat Dawid, Signe Emmeluth en The Ex, zagen we Audrey Lauro passeren in het gezelschap van Mette Rasmussen, Anna Högberg, Pak Yan Lau, Christine Abdelnour en Yuko Oshima, Ada Rave, Adam Cadell en Jasper Stadhouders en was Maris een van de revelaties van het Summer Bummer Festival in 2018 met zijn band Kreis en tijdens het Visitations-event in 2019.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar
Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML