Promoting adventurous music and things

4/02/2017 – 15:00
deSingel

Fred Van Hove at 80 – CELEBRATING FREE MUSIC & MINDS – DAG 2 – UITVERKOCHT

Oorstof
Fred Van Hove at 80 - CELEBRATING FREE MUSIC & MINDS - DAG 2

Tijdschema

Deuren: 15:00
Concert: 16:00

Locatie

deSingel
Routebeschrijving

Fred Van Hove at 80 ‘Celebrating Free Music and Minds’ is een tweedaags festival dat de carrière en de tachtigste verjaardag van deze internationaal gerenommeerde pianist en pionier van de vrije muziek en improvisatie centraal stelt. Niet alleen de belangrijke internationale muzikale bijdrage die Fred Van Hove al ruim 50 jaar levert, maar evenzeer zijn voortrekkersrol op het organisatorisch vlak – denk aan de 34 edities van het Antwerpse Free Music Festival – en zijn streven naar een degelijk statuut, ondersteuning en speelkansen voor muzikanten, zijn elementen die dit festival mee vormgeven. Op deze pagina vindt u alle info over Dag 2 van het festival. Voor info over Dag 1: klik hier !

De waardevolle rol die Fred Van Hove speelt in de ontwikkeling van de vrije improvisatie, jazz, freejazz en avontuurlijke muziek, wordt bevestigd door de spontane reacties van de genode artiesten –  lokaal en  (inter)nationaal – op de vraag om te participeren. Nieuwkomers en pioniers, gerenommeerde spelers, lokale en internationale gasten en verrassende combinaties worden gepresenteerd in een uniek, drempelverlagend kader. Samen met Fred Van Hove betonen ze eer aan een rijk muzikaal verleden en laten ons proeven van wat de toekomst te bieden heeft…

DAG 2 deSingel
16.00 u. Wilbert de Joode – Peter Jacquemyn Blauwe Zaal
17.00 u. Sarah Gail Brand – Mark Sanders – Steve Beresford Blauwe Zaal
20.00 u. Niels Van Heertum – Ernst Reijseger – Fred Van Hove Blauwe Zaal
21.00 u. Festen Quartet: Lisa Ullén – Elsa Bergman – Isak Hedtjärn – Erik Carlsson Blauwe Zaal
22.00 u. Evan Parker – Hamid Drake – Fred Van Hove Blauwe Zaal
23.00 u. WIM Ensemble:
Luc Mishalle – Peter Jacquemyn – Mike Goyvaerts & Special Guests
Blauwe Zaal


Tickets vr 3 Februari:
 €26 (basic) / €22 (-25/65+) / €8 (-19 jaar)

Tickets za 4 Februari: €34 (basic) / €28 (-25/65+) / €8 (-19 jaar)
Combi Ticket: €48.00 (basic) / €38.00 (-35/65+)

 

FRED VAN HOVE

3_fredvanhove__geertvandepoeleweb© Geert Vandepoele

Fred Van Hove (1937) is pianist, accordeonist, kerkorganist, klokkenspeler en componist. Na zijn studies muziektheorie en harmonie hogere graad en piano (uitmuntendhdeid) speelt hij diverse jazzstijlen en dansmuziek alvorens hij met lokale muzikanten (Van De Ven, Wanders, Zinzen) een doorbraak richting improvisatie forceert. Hij is professioneel freelance muzikant sinds 1964 en behoort tot de eerste generatie Europese vrije improvisatoren. In 1968 zet hij samen met Peter Brötzmann, Buschi Niebergall, Peter Kowald, Han Bennink, Sven-Åke Johansson, Evan Parker en Willem Breuker de Europese improvisatie op de internationale kaart met de legendarische lp Machine Gun. Later maakte hij deel uit van een trio met Brötzmann en percussionist Han Bennink.

Begin jaren 70’ neemt hij voor het Belgische ‘Vogel Records’een solo-album op, gevolgd door en album in duo met de Antwerpse saxofonist Cel Overberghe. ‘Complete Vogel Recordings’ – inmiddels opnieuw uitgegeven door het Amerikaanse Atavistic Records – geldt als een klassieker van de Europese improvisatie. Van Hove is een van de oprichters van WIM (Werkgroep Improviserende Musici) – een vzw die sinds 1972 de belangen van muzikanten uit de vrije improvisatie verdedigt – waarmee hij jarenlang het toonaangevende Free Music Festival organiseerde.

Sindsdien speelt Fred Van Hove met vrijwel alle groten uit de jazz en improvisatie, onder wie Evan Parker, Paul Lovens, Steve Lacy, Tony Oxley … In 1996 werd hij door de Vlaamse regering benoemd tot Culturele Ambassadeur van Vlaanderen, in 2010 kreeg hij de Sabam Prijs als gevestigde waarde en op 28 januari 2017 mocht hij een Klara-prijs voor zijn carrière in ontvangst nemen.

 

WILBERT DE JOODE – PETER JACQUEMYN

dejoode_jacquemynweb© Geert Vandepoele

Bassist en beeldend kunstenaar Peter Jacquemyn is, als een van de jongste leden, altijd betrokken geweest bij de Werkgroep Improviserende Musici en is als improvisator internationaal een gegeerde sparringpartner. Samen met de Nederlandse bassist Wilbert de Joode (Ab Baars Trio, Misha Mengelberg, … ) vormt Jacquemyn nu een uitdagend duo.

Wilbert De Joode (contrabas) – Peter Jacquemyn (contrabas)

 

ERNST REIJSEGER – NIELS VAN HEERTUM – FRED VAN HOVE

reijsegervanheertumweb© Krijn Noordhuis –  Cedric Craps

Dit trio is een onuitgegeven combinatie met kwaliteitslabel uit de Lage Landen. De Nederlandse cellist Ernst Reijseger staat bekend als een meesterlijk improvisator en muzikaal acrobaat. Hij maakte furore met het fameuze Clusone 3 en met Georg Gräwe en Gerry Hemingway, een trio waarmee hij in 2009 nog in deSingel stond. Reijseger en Van Hove deelden jaren geleden al het podium. Samen nemen ze de jonge eufoniumspeler Niels Van Heertum (Bolhaerd, Linus, Vvolk) op sleeptouw. Of is het eerder andersom?

Ernst Reijseger (cello) –  Niels Van Heertum (eufonium) – Fred Van Hove (Piano)

 

SARAH GAIL BRAND – MARK SANDERS – STEVE BERESFORD

sandersbrandberesfordweb© Vandepoele – Urbaniak – Vandepoele

De Engelse tromboniste Sarah Gail Brand draagt improvisatie hoog in het vaandel, speelde reeds aan de zijde van grootheden als Evan Parker, Phil Minton en Veryan Weston en kreeg internationale belangstelling door haar muzikale bijdragen voor het BBC-programma Stewart Lee’s Comedy Vehicle. Voor deze gelegenheid gaat ze de uitdaging aan om voor het eerst met percussionist Mark Sanders en de multi-instrumentalist, pianist en producer Steve Beresford naar buiten te treden. 

Mark Sanders (drum, percussie) – Sarah Gail Brand (trombone) – Steve Beresford (piano, objecten)

 

FESTEN QUARTET (Lisa Ullén, Elsa Bergman, Isak Hedtjärn, Erik Carlsson)

festen9web
Niet alleen in België maar ook in de Scandinavische landen broeit en leeft vrije improvisatie als nooit tevoren. Ook meer en meer vrouwelijke muzikanten – zie ook Els Vandewyer en Sarah Gail Brand op dit festival – laten zich binnen de vrije improvisatie gelden. Het Zweedse kwartet Festen, met pianiste Lisa Ullén, bassiste Elsa Bergman, percussionist Erik Carlsson en rietblazer Isak Hedtjärn is hier een perfect voorbeeld hiervan.

Lisa Ullén (piano) – Elsa Bergman (contrabas) – Isak Hedtjärn (rietblaasinstrumenten) – Erik Carlsson (drum, percussie)

 

EVAN PARKER  – HAMID DRAKE – FRED  VAN HOVE

drakeparkerweb© Roberto Cifarelli – Caroline Forbes

De Amerikaans meesterpercussionist Hamid Drake was met Die Like A Dog – met William Parker en Peter Brötzmann in de rangen – verantwoordelijk voor een onverwacht grote publieksopkomst tijdens een van de Free Music Festivals. Drake is, met zijn buitenaardse grooves en grenzeloze creativiteit, een van de meest gegeerde percussionisten wereldwijd. Fred Van Hove brengt Hamid Drake voor deze feestelijke gelegenheid nu samen met de Engelse saxofonist en zwaargewicht uit de improvisatie Evan Parker. Hij maakte net als Van Hove deel uit van het Peter Brötzmann Octet, dat met “Machine Gun” uit 1968 hét referentiewerk van de Europese vrije improvisatie realiseerde. Een droomduo dus dat zal uitgroeien tot ultiem trio als Fred Van Hove deze kleppers zal vervoegen tijdens een deel van het concert.

Hamid Drake (drum, percussie) – Evan Parker (tenor- & sopranosax) – Fred Van Hove (piano)

 

WIM ENSEMBLE

plan-voor-jazz-in-belgie-wim-1973-web

Met 34 edities van het internationaal gerenommeerde Antwerpse Free Music Festival op het actief en een jarenlange inzet voor de belangen van de muzikanten uit de vrije improvisatie is de Werkgroep Improviserende Musici (WIM vzw) – waarvan Fred Van Hove medestichter en voorzitter is – niet weg te denken tijdens deze viering. Het WIM ensemble zal dit eerbetoon aan Fred Van Hove en zijn rijkgevulde carrière met een meer dan gepast slotakkoord afronden.

Voor deze speciale gelegenheid zal het WIM Ensemble bestaan uit Luc Mishalle (saxen), Peter Jacquemyn (staande bas) & Mike Goyvaerts (drum & percussie). De muzikanten van het WIM Ensemble lieten ons weten dat ze een iets bijzonders in gedachte hebben voor de GROTE FINALE van het festival. Om the weten wat dat gaat worden moet u gewoon afzakken naar het festival uiteraard. Wat we wel al kunnen zeggen is dat Evan Parker, Hamid Drake, Steve Beresford, Paul Lovens, Mark Sanders, Sarah Gail Brand, Seppe Gebruers, Lisa Ullén, Isak Hedtjärn, Erik Carlsson, Gino Coomans, Els Vandeweyer, Martin Blume en Niels Van Heertum hun deelname aan die bijzondere finale al hebben bevestigd …

 

Lees hier het artikel van Didier Wijnants over Fred Van Hove voor deSingel magazine.

deSingel Programmabrochure Fred Van Hove at 80 

Lees hier het artikel van Gérard Rouy over Fred Van Hove voor Liberté-Hebdo (French)

Fred Van Hove & Cel Overberghe in deze Klara Late Night uitzending

Fred Van Hove At 80 ‘Celebrating Free Music And Minds’ kwam tot stand in rechtstreeks overleg met Fred Van Hove, Sound in Motion/Oorstof en New Think, met de steun van Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen, deSingel en Petra Och Karl Erik Hedborgs Stiftelse. 

Stad Antwerpen provincie_antwerpen_logo_cmyk simlogowit logo-desingel pkhedborg_logoweb

 

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML