Adventurous music and things

2/02/2019 – 19:30
Museum Vleeshuis

FRED VAN HOVE

Oorstof
FRED VAN HOVE

Tijdschema

Deuren: 19:30
Concert: 20:00

Locatie

Museum Vleeshuis
Routebeschrijving

Om het nieuwe Oorstof-seizoen met een knal in te luiden vroegen we de iconische pianist Fred Van Hove, die in februari zijn 82ste verjaardag viert, om een soloconcert te spelen op de schitterende Günther-vleugelpiano van het prachtig klinkende Antwerpse Museum Vleeshuis. Om deze gelegenheid nog specialer te maken kunnen de bezoekers van het concert, aan een exclusieve korting, intekenen voor ‘Fred Van Hove at 80’ een  3x cd/boek-release officieel gepland voor release op het Dropa Disc-label op 23 augustus 2019.

Deze unieke release (Dropa Disc #006) bevat:
– Fred Van Hove in trio met Evan Parker en Hamid Drake, opgenomen tijdens het ‘Fred Van Hove at 80 Festival’ deSingel, Antwerpen, februari 2017.
– Fred Van Hove pianosolo, opgenomen in Nona, Mechelen, april 2017.
– Fred Van Hove orgelsolo, opgenomen in Bozar, Brussel, december 2017.
– Een essay/boek over Fred Van Hove geschreven door goede vriend, promotor, jazz en geïmproviseerde muziekaficionado Hugo de Craen.
– Een introductie geschreven door Dropa Disc/Oorstof/Sound in Motion-medewerker en freelance muziekjournalist Joachim Ceulemans.

DropaDisc006_Banner

FRED VAN HOVE – SOLO PIANO

fredvanhove_handvanderlinden

Fred Van Hove (1937) is pianist, accordeonist, kerkorganist, klokkenspeler en componist. Na zijn studies muziektheorie en harmonie hogere graad en piano (uitmuntendhdeid) speelt hij diverse jazzstijlen en dansmuziek alvorens hij met lokale muzikanten (Van De Ven, Wanders, Zinzen) een doorbraak richting improvisatie forceert. Hij is professioneel freelance muzikant sinds 1964 en behoort tot de eerste generatie Europese vrije improvisatoren. In 1968 zet hij samen met Peter Brötzmann, Buschi Niebergall, Peter Kowald, Han Bennink, Sven-Åke Johansson, Evan Parker en Willem Breuker de Europese improvisatie op de internationale kaart met de legendarische lp Machine Gun. Later maakte hij deel uit van een trio met Brötzmann en percussionist Han Bennink.

Begin jaren 70’ neemt hij voor het Belgische ‘Vogel Records’een solo-album op, gevolgd door en album in duo met de Antwerpse saxofonist Cel Overberghe. ‘Complete Vogel Recordings’ – inmiddels opnieuw uitgegeven door het Amerikaanse Atavistic Records – geldt als een klassieker van de Europese improvisatie. Van Hove is een van de oprichters van WIM (Werkgroep Improviserende Musici) – een vzw die sinds 1972 de belangen van muzikanten uit de vrije improvisatie verdedigt – waarmee hij jarenlang het toonaangevende Free Music Festival organiseerde.

Sindsdien speelt Fred Van Hove met vrijwel alle groten uit de jazz en improvisatie, onder wie Evan Parker, Paul Lovens, Steve Lacy, Tony Oxley … In 1996 werd hij door de Vlaamse regering benoemd tot Culturele Ambassadeur van Vlaanderen, in 2010 kreeg hij de Sabam Prijs als gevestigde waarde en op 28 januari 2017 mocht hij een Klara-prijs voor zijn carrière in ontvangst nemen. De officiële release van ‘Fred Van Hove at 80’, de 3 x cd/boek voor Dropa Disc, is gepland op 23 augustus 2019.

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML