Adventurous music and things

30/09/2018 – 19.30
Museum Vleeshuis

(From) Bach to the Future | Mary Jane Leach & Guests

Oorstof
(From) Bach to the Future | Mary Jane Leach & Guests

Tijdschema

Deuren: 19.30
Concert: 20:00

Locatie

Museum Vleeshuis
Routebeschrijving

MARY JANE LEACH
FREDERIK LEROUX –  HELEEN VAN HAEGENBORGH – JAN DAELMAN  – MARJOLEIN VERNIMMEN – 
ELINE DUERINCK
BACH’S SET – DOWLAND’S TEARS – PIPE DREAMS – LAKE EDEN

MaryJaneLeach_Credit_MollySheridan© Molly Sheridan

Bach’s Set voor solo cello en acht cello’s op tape – gebaseerd op de opening van de cello suite N°1 in G Majeur van Bach – van de Amerikaanse componiste Mary Jane Leach, bevestigt de belangrijke rol die Barok nog steeds speelt in de hedendaagse muziek. Met Dowland’s Tears, dat refereert naar de renaisssancecomponist John Dowland, voor fluit en tape en Lake Eden – een compositie van Leach voor open instrumentarium uit 1986 – krijgen we een zeer divers beeld van en in aanwezigheid van de componiste zelf. Mary Jane Leach componeert vaak specifiek voor bepaalde ruimtes en instrumenten. Pipe Dreams uit 1989, gecomponeerd voor en uitgevoerd op het orgel van de Sankt Peter-kerk in Keulen, is hier een prachtig voorbeeld van en zal naast de concerten op een door Leach geproduceerde bijpassende video worden vertoond. De Belgische gitarist, componist, docent en improvisator Frederik Leroux stelt met pianiste Heleen Van Haegenborgh, celliste Eline Duerinck, fluitist Jan Daelman en harpiste Marjolein Vernimmen een uitgelezen ensemble samen dat de werken van Mary Jane Leach in de aanwezigheid van de componiste zal vertolken.

Mary Jane Leach is een Amerikaanse componiste die samen met geestes- en leeftijdsgenoten als Julius Eastman, Arnold Dreyblatt, Arthur Russell, Ellen Fullman, Peter Zummo en Philip Corner in het bruisende New York aan het einde van de jaren zeventig belandde. In haar werk staan de fysieke en akoestische kwaliteiten van geluid – en hoe ze interageren in de ruimte – centraal. Haar werk wordt internationaal vertolkt en opnames vinden we terug op labels als Die Schachtel, XI Records, Lovely, New World en Blume.

(FROM) BACH TO THE FUTURE

(From) Bach To The Future is een avontuurlijke concertreeks die op een ongedwongen manier laat zien en horen hoe barok in verschillende gedaantes verder leeft in de hedendaagse muziek. Niet alleen in de voor de hand liggende context van de klassieke muziek, maar verrassend genoeg ook in de wereld van de vrije improvisatie, hedendaagse compositie, wereldmuziek en de avant-garde.

Met het Antwerpse Museum Vleeshuis – dat 600 jaar muziekgeschiedenis omvat – als ideale locatie, en de gerenommeerde artiesten Aisha Orazbayeva, Tim Etchells, Mary Jane Leach, Raphael Rogiński, Maya Homburger, Barry Guy, Charlemagne Palestine, Frederik Leroux, Heleen Van Haegenborgh, Eline Duerinck, Jan Daelman, Marjolein Vernimmen en Yves De Mey, staat (From) Bach To The Future voor een muzikale ontdekkingstocht die ons van Bach, Telemann, Biber en Purcell via Coltrane, Parmegiani, Leach en Palestine op een spontane manier richting toekomst brengt.

(From) Bach To The Future maakt deel uit van:

Barok_logo_A_en_Tekst

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML