Adventurous music and things

14/12/2024 – 19:00
Rataplan

Ruidoscuro ft. Joachim Badenhorst + Ocean Eddie ft. Sofia Jernberg + Suzan Peeters

Oorstof
Ruidoscuro ft. Joachim Badenhorst + Ocean Eddie ft. Sofia Jernberg + Suzan Peeters

Tickets

VVK: 18 €
VVK -26: 12 €
Kassa: €
Tickets

Tijdschema

Deuren: 19:00
Concert: 19:30

Locatie

Rataplan
Routebeschrijving

Interlinie is een gloednieuw evenement – samengesteld door Space Is The Place, Kaap, 30CC en Rataplan/Oorstof – dat de Nederlandse en Belgische landschappen van improvisatie, experiment en jazz verder met elkaar wil verbinden en kruisbestuiven. Met stops in Oostende (15/12, Kaap), Antwerpen (14/12, Rataplan/Oorstof) en Leuven (13/12, 30CC/Sojo) brengt deze eerste Interlinie-editie Ruidoscuro, de explosieve Amsterdamse band van Frank Rosaly, samen met gelijkgestemde Belgische muzikanten – met mogelijk nieuwe formaties die opduiken in het moment, wie weet! Voor de Interlinie-editie in Rataplan zal speciale gast Joachim Badenhorst zich bij Ruidoscuro voegen, Sofia Jernberg voegt zich bij Ocean Eddie en Suzan Peeters opent de avond met een boeiende solo-set.

RUIDOSCURO (NL/BE/PR/US/PL/BO/UK)

Met Ruidoscuro graaft drummer componist Frank Rosaly vanuit zijn rijke achtergrond als improvisator, componist en jazzmuzikant naar zijn Puertoricaanse, Centraal- en Zuid-Amerikaanse roots. De resulterende muziek illustreert mooi hoe bepaalde metaforen uit de pre-Columbiaanse muziek geïntegreerd werden in de latere muzikale diaspora van Afrika tot de Andes. Met akoestiche instrumenten en elektronica, strakke patronen versus vrije improvisatie, tollende polyritmes, wervelende harmonische structuren en bitonale melodieën vertelt de muziek en erg gelaagd, donker en beklijvend verhaal.

In 2021 speelde Rosaly tijdens het Summer Bummer festival een fantastisch Ruidoscuro concert met materiaal dat hij expliciet schreef voor Andy Moor, Joachim Badenhorst, Marta Warelis, Ibelisse Guardia Ferragutti and Ingebrigt Haker Flaten. Voor de Interlinie-sets zal Ruidoscuro aantreden als dynamisch kwartet met Rosaly op drums, percussie en elektronica, Ferragutti op elektronica, zang en synthesizers, Warelis op piano en synthesizers, en Moor op elektrische gitaar. In Rataplan zal de band versterkt worden met speciale gast Badenhorst op sax en elektronica.

OCEAN EDDIE FT. SOFIA JERNBERG (BE/SE)

De combinatie van piano/harmonium, accordeon en saxofoon is iets zeldzaams. Doordat de instrumenten deels overlappen qua register en timbre is de balans binnen het trio erg fragiel. Maar in de meesterlijke handen van Andreas Bral (piano), Stan Maris (accordeon) en Viktor Perdieus (tenor- en sopraansax) wordt die fragiele balans omgebogen naar een magisch iets. De composities waaruit wordt vertrokken zijn heel open en laten ruimte voor de muzikanten om er vrij in te bewegen. Denk aan golvende en bezwerende stukken, melodieus maar ook voortdurend transformerend. Eddies, waarnaar de groepsnaam Ocean Eddie verwijst, zijn cirkelvormige stromingen, draaikolken, binnen algemene oceanische stromen die ons herinneren aan een speelse, naïeve en enigszins ongezonde competitie, en net dat soort competitie is wat dit trio zoekt in zijn muziek.

In 2022 presenteerde Ocean Eddie tijdens het Summer Bummer festival een eerste release (el NEGOCITO Records). Op datzelfde festival maakten ze kennis met Martin Küchen waarna er in 2023 een reeks shows met deze Zweedse rietspeler volgde. Een release met Küchen in de rangen – voor het Tinke-label, opgenomen in De Singer in Rijkervorsel – zag het daglicht in juni 2024. Tijdens Interlinie presenteren ze nu een derde release, opgenomen tijdens een residentie in Nona (2023) met de uitzonderlijke Zweeds-Ethiopsiche stemkunstenares Sofia Jernberg (Fire! Orchestra, The End …).

SUZAN PEETERS

De Brusselse accordeoniste Suzan Peeters is in korte tijd uitgegroeid tot een prominente figuur in de experimentele en nieuwe muziekscènes in België. Met een originele benadering van haar instrument en het gebruik van diverse niet-muzikale objecten en elektronica, ontwikkelde ze een heel eigen esthetiek met betrekking tot haar solopraktijk. In december 2023 was speelde ze een verbazend sterk concert in Rataplan tijdens de Oorstof/Klankhaven concertreeks met haar duo NAAN, met Nathalie Van Meirvenne op basdwarsfluit en in een gelegenheidsensemble met naast Van Meirvenne ook Lukas Jouck (drum) en Arto Van Roey (gitaar) in de rangen. Peeters keert nu terug naar Rataplan om het eerste Interlinie event te openen met een soloconcert en misschien wel meer …

 

 

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML