Promoting adventurous music and things

6/10/2016 – 19:30
De Studio

Mars Baars > Mars Williams & Ab Baars + Momentum + Ka Baird

Oorstof
MARS BAARS (MARS WILLIAMS & AB BAARS) + MOMENTUM + KA BAIRD

Tijdschema

Deuren: 19:30
Concert: 20:00

Locatie

De Studio
Routebeschrijving

Oorstof trekt het najaar opgang met de wereldpremière van Mars Baars, het tot de verbeelding sprekend duo van sax en rietblazers Mars Williams en Ab Baars, het Belgisch debuut van het Noorse Momentum met drummer Andreas Wildhagen, bassist Christian Meaas Svendsen en saxofonist Jørgen Mathisen en een solopianoset van Ka Baird rakend aan Alice Coltrane, Cecil Taylor en Arvo Pärt

MARS BAARS (MARS WILLIAMS & AB BAARS)

MarsBaars

Naast het geboortejaar 1955 delen sax en rietblazers Mars Williams (Chicago) en Ab Baars (Amsterdam) een rijke geschiedenis van jazz, freejazz, improvisatie en avontuurlijke muziek. Toch krijgt deze transcontinentale samenwerking nu pas zijn beslag. En daar zijn we niet rouwig om. Mars Williams kennen we van The Psychedelic Furs, zijn eigen bands Liquid Soul en Switchback en zijn gesmaakte bijdragen voor gezelschappen als The Chicago Tentet, The Vandermark 5 en Full Blast. De samenwerkingen die Ab Baars aangaat, lezen als een ware bloemlezing van de avontuurlijke muziek: ICP Orchestra, Han Bennink, Jaap Blonk, Anthony Braxton, Ig Henneman, The Ex, George Lewis, Michael Moore, Sunny Murray, Sonic Youth, Cecil Taylor, Roger Turner, Ken Vandermark… Twee heren van muzikale stand dus en een gloednieuwe uitdaging om reikhalzend naar uit te kijken.

Mars Williams     Ab Baars


MOMENTUM > ANDREAS WILDHAGEN, CHRISTIAN MEAAS SVENDSEN, JØRGEN MATHISEN

momentum_copyright_Thor Egil Leirtrø

Drummer Andreas Wildhagen en bassist Christian Meaas Svendsen maken deel uit van Large Unit, het Noorse improvisatieslagschip dat meer dan verraste tijdens de Oorstof-serie in 2015. Wildhagen en Meaas Svendsen gaan nu terug naar de essentie als Momentum en brengen de jonge saxofonist Jørgen Mathisen mee. Op de in september 2016 te verschijnen debuutrelease zet dit Noors trio het werk van van pioniers als John Coltrane en de erfenis van de Europese improvisatie spontaan verder.

Met de steun van:
jazzforum-logo


KA BAIRD

Ka Baird

Multi-instrumentaliste Ka Baird kennen we van de avant-psychband Spires That In The Sunset Rise – een nieuwe release met percussionist Michael Zerang zit in de pijlijn. Solo laat ze zich vooral op stem en fluit gelden. Voor haar concert in de Oorstof-reeks treedt ze echter aan op piano. Als Sapropelic Pycnic debuteerde ze immers eind 2015 met ‘See Sun Think Shadow’, een boeiende release waarop we piano-improvisaties horen die ons doen denken aan de rollende arpeggio’s van Alice Coltrane, het ongeremde van Cecil Taylor, en het mysterieuze van Arvo Pärt.

Sapropelicpycnic Bandcamp

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio AB Salon TRIX Les Ateliers Claus Het Bos Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML