Adventurous music and things

25/08/2018 – 15:00
De Studio

Summer Bummer Festival 2018 – DAG 1

Oorstof
Summer Bummer Festival 2018 - DAG 1

Tijdschema

Deuren: 15:00
Concert: 16:00

Locatie

De Studio
Routebeschrijving

Dag 1 van het uitdagende tweedaagse Summer Bummer Festival brengt ons de baanbrekende elektronische muziek van Ramones-, Blondie-, The Fall- en Suicide-producer CRAIG LEON die de originele versie van zijn meesterwerk NOMMOS en THE CANON speelt, de gebroken en pulserende beats van PHILIPP QUEHENBERGER, de sublieme melange van rieten, percussie, arp synth en piano van CHRISTOPH ERB, FRANK ROSALY en JIM BAKER, de verrassende mix van tabla tarang en drumkit door SANSKRITI SHRESTHA en ANDREAS WILDHAGEN, de resonerende muzikale flux van Anima Sound-legende LIMPE FUCHS en de allround artiest met de grootste fan club en  lid van Sheldon Siegel GERARD HERMAN, de verfijnde en opzwepende interactie tussen M(H)YSTERIA’s GIOVANNI DI DOMENICO, JAKOB WARMENBOL en LAURENS SMET en de niets minder dan bloedmooie klanken van de jonge garde STAN MARIS, KOBE BOON en BENJAMIN HERMANS onder de naam KREIS. Naast deze beklijvende concerten is er een gratis toegankelijk gedeelte met een toegewijde platenbeurs, enkele verrassende muziekfilms en een stand met homemade slow food.

CRAIG LEON PLAYS NOMMOS

Craig_Leon_Nommos_WEB

Craig Leon was eind jaren zeventig als producer en talentscout verantwoordelijk voor de start van de carrière van kleppers als The Ramones, Talking Heads, Blondie en Suicide. Samen met partner Cassell Webb maakte Leon in 1979 als muzikant een bijzonder muzikaal statement met Nommos, een release met vooruitstrevende analoge elektronische muziek voor John Fahey’s Takoma-label (1981). Nommos klinkt als elektronische folk voor buitenaardse wezens geïnspireerd op de rituelen van de Afrikaanse Dogon-stam, gekruid met de nodige kosmische en krautrock-invloeden en doortrokken met minimale gebroken beats.

Hoe relevant deze schitterende plaat nog steeds is bleek in 2016 toen het bekende RVNG Intl.-label, thuishaven van goed volk als Holly Herndon, Julia Holter en Hieroglyphic Being, Nommos en partnerplaat Visiting opnieuw uitbracht onder de noemer Anthology Of Interplanetary Folk Music Vol.1. Craig Leon (elektronica) en Cassell Web (elektronica, stem) zakken nu op 25 augustus af richting Summer Bummer Festival en brengen live de originele versie van Nommos, aangevuld met The Canon, nieuw werk dat zal verschijnen in de Anthology of Interplanetary Folk Music-reeks.

PHILIPP QUEHENBERGER

quehenbergerweb2

Na de fantastische lp Content voor Editions Mego laat het Weense Minimalsoul™ deze zomer drie gloednieuwe tracks van de Oostenrijkse knoppendraaier Philipp Quehenberger op ons los. Strakke beats, electro noir of ketamine cool Quehenberger schudt het al improviserend uit de mouw en weet alweer te verrassen. Als afsluiter van de eerste Summer Bummer-dag loodst hij u feilloos van de knusse concertzetel richting dansvloer. 

Philipp Quehenberger is een begenadigd pianist, kreeg zijn passie voor synthesizers met de paplepel ingegoten en maakt platen voor diverse labels als Cheap, Ego Vacuum, Taliban Records, Minimalsoul™ , Editions Mego en Hazard on Laton. Hij werkt geregeld samen met mensen als Didi Kern (zie programma 26/8), Ilpo Väisänen (Pan Sonic), Mark Stewart (Pop Group) of Patrick Pulsinger.

JIM BAKER – FRANK ROSALY – CHRISTOPH ERB

rosaly_erb_baker

Met Don’t Buy Him a Parrot (HatOLOGY) en Parrots Paradise (Veto Exchange) uit 2017 – opnames uit een live sessie in Chicago uit 2014 – leverden Jim Baker (piano, synthesizer), Frank Rosaly (drum) en Christoph Erb (tenorsax, basklarinet) een indrukwekkende staalkaart van hun kracht als improviserend trio. Tijdens Summer Bummer staan ze nu voor het eerst op een Europees podium.

Jim Baker en Frank Rosaly zijn twee belangrijke spelers uit de vruchtbare jazz- en improvisatiescene van Chicago. Baker speelde samen met nagenoeg iedereen uit de scene maar is een zeldzame gast op de Europese podia. Rosaly ruilde Chicago voor Amsterdam om zijn polyritmisch geweld – denk Rempis Percussion Ensemble of Natural Information Society – nog meer te verspreiden en de Zwitserse tenorsaxofonist en basklarinetspeler Christoph Erb blijft zijn samenwerking met muzikanten uit Chicago verder ontwikkelen via live concerten en via het Veta Echange-label.

SANSKRITI SHRESTHA & ANDREAS WILDHAGEN

Wildhagen_Shrestha_Vandepoele

Sanskriti Shrestha is een telg uit een eminente Nepalese familie van professionele muzikanten. Ze speelt sinds haar vierde en verkaste voor haar studies richting Olso waar ze zich ontpopte tot een van de meest opwindende percussionisten van het moment. Ze versmelt oosterse en westerse muziek, laat improvisatie en experiment toe en gebruikt hiervoor een niet-traditionele uitgebreide tabla-set up.

De Noorse drummer Andreas Wildhagen kennen we van zijn werk voor het Paal Nilssen-Love Large Unit, Momentum en solo. Wildhagen en Shrestha schitteren ook samen in het de avontuurlijke formatie Avatar en brengen nu, exclusief voor Summer Bummer, de drums en tabla tarang – een set van 10 tot 16 tablas – voor het eerst live als duo samen.

LIMPE FUCHS & GERARD HERMAN – CONCERT > SINT JORIS KERK

fuchs_Herman

De kleurrijke Duitse artieste Limpe Fuchs studeerde in de vroege jaren 60 piano, viool en percussie. Begin jaren zeventig startte ze met Anima (aka Anima Sound, Anima Musica), een erg invloedrijk experimenteel performance- en improvisatiecollectief dat ook binnen de krautrockscene zijn sporen naliet. Samen met haar man, beeldend kunstenaar Paul Fuchs, en gastmuzikanten als pianist Friedrich Gulda en zoon Zoro (percussie) creëert Fuchs tot 1987 een uniek klankenuniversum. Vanaf dan gaat ze solo verder met haar zelfgemaakte instrumenten en klanksculpturen uit brons, steen en hout, altviool en stem. Na meer dan veertig jaar blijft haar unieke aanpak wereldwijd de aandacht trekken, getuige haar samenwerkingen met artiesten als Christophe Heemann, Timo van Luijk, Ignaz Schick, Evan Parker en beeldenkunstenaar, multi-instrumentalist, dichter en schlagerzanger Gerard Herman.

Fuchs en Herman speelden eerder al een reeks duoconcerten wat resulteerde in de gelimiteerde cassette Ghent, October 2010 voor het Kraak-label. Ter gelegenheid van het Summer Bummer Festival ontmoeten ze elkaar nu, na goed acht jaar, opnieuw in de prachtige setting van de Sint-Joriskerk. Dit concert zal ook toegankelijk zijn voor mensen zonder festival ticket aan 7 EUR, enkel aan de kassa jn de Sint Joris Kerk op de dag van het concert te verkrijgen.

M(H)YSTERIA > GIOVANNI DI DOMENICO – JAKOB WARMENBOL – LAURENS SMET

Mhysteria

M(h)ysteria is het bijzonder dynamisch trio van de in Brussel residerende Italiaanse pianist en keyboardspeler Giovanni Di Domenico en de Belgische muzikanten Laurens Smet (bas) en Jakob Warmenbol (drum). Op Family Drug – de debuutrelease uit 2017 voor het Deense Jvtlandt-label – staat M(h)ysteria voor een erg krachtige en ritmische improvisatie met een centrale rol voor het hammond orgel.  

Van Jim O’Rourke, Akira Sakata, Nate Wooley en Chris Corsano of Steve Noble en Manuel Mota, het is duidelijk dat de Italiaanse in Brussel residerende pianist en keyboardspeler Giovanni Di Domenico samenwerkingen hoog heeft zitten. Voor M(h)ysteria viel zijn oog en oor op de ritmetandem van bassist Laurens Smet (Ifa y Xango, Bolhaerd) en drummer Jakob Warmenbol  (Bolhaerd, Don Kapot) die, aangevuurd door Di Domenico’s Hammondklanken, het geheel resoluut boven de kraut-, progrock- en improvisatieclichés doen uitstijgen.

KREIS > STAN MARIS – KOBE BOON – BENJAMIN HERMANS

Kreis

Gecomponeerd of geimproviseerd rietblazer Benjamin Hermans, accordeonspeler Bart Maris en bassist Kobe Boon maken als Kreis muziek met zin voor avontuur, een scherpe focus en een bijzonder geluid. Via ijle microtonale soundscapes en strak gecomponeerde instrumentale parels gaat dit jonge trio op zoek naar nieuwe combinaties van klanken en instrumenten in een opvallend intieme muzikale setting die ergens zweeft tussen jazz, klassiek en folklore.

Stan Maris, studeerde accordeon aan de conservatoria van Gent en Antwerpen. Hij is de zoon van de Belgische trompetspeler Bart Maris en actief in bands en projecten als Man Staris, MOM, Bes en Kreis. Kobe Boon studeerde bas aan het  conservatorium van Gent en aan de academie voor muziek en drama in Göteborg. Steiger, Wanjina, Mòs Ensemble, Peter Nolder en Kreis zijn enkele van de bands waarin hij actief is. Benjamin Hermans is een saxofonist/klarinettist met focus op de baritonsaxofoon, studeerde aan het Lemmens instituut en het conservatorium van Gent alvorens hij naar Aarhus, Stockholm en Helsinki trok waar hij studeerde onder het Nordic Master in Jazz-programma. Hermans speelt in bands en projecten als Mòs Ensemble, Bes, Wanjina, Schreel/Leroux/Perdieus/Hermans en Kreis.

summerbummer_flyerdag1

 

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML