Adventurous music and things

1/04/2023 – 19:30
Districtshuis Harmonie

JOHN BUTCHER & LIZ ALLBEE + SHELDON SIEGEL

Oorstof
JOHN BUTCHER & LIZ ALLBEE + SHELDON SIEGEL

Tickets

VVK: 5 €
Kassa: 5 €
Tickets

Tijdschema

Deuren: 19:30
Concert: 20:00

Locatie

Districtshuis Harmonie
Routebeschrijving

Oorstof en Klankhaven presenteren, in samenwerking met District Antwerpen en Cultuur 2018, een uitzonderlijke concertavond die Antwerpse en internationale spelers uit de hedendaagse improvisatie samenbrengt in het prachtige Districtshuis Harmonie. De befaamde saxofonist John Butcher speelt een zeldzaam duoconcert met trompettiste Liz Allbee in een dubbelbill met Sheldon Siegel de Antwerpse cultband van Gerard Herman, Gino Coomans en Erik Heestermans. In toevoeging aan deze twee concerten is een interactie tussen deze doorwinterde improvisatoren is erg waarschijnlijk …

JOHN BUTCHER & LIZ ALLBEE

Na een eerste duoconcert in San Francisco in 2009 en enkele samenwerkingen in kleine ensembles, treden de opmerkelijke improvisatoren Liz Allbee en John Butcher in Antwerpen voor de tweede keer ooit op als duo. Recensies van hun eerste duo-optreden spraken van: ‘betoverend samenspel’ en een ‘fantastisch auditief spelletje kat-en-muis’. We verwachten dan ook niets minder van dit onwaarschijnlijk straffe duo.

De Engelse rietblazer John Butcher staat bekend om de integratie van tijd en ruimte in zijn performance. Zijn muziek houdt het midden tussen improvisatie, eigen composities, multitracking, experimenten met feedback en extreme akoestiek. Sinds begin jaren 80 werkte hij samen met honderden artiesten waaronder Derek Bailey, Eddie Prévost, Spontaneous Music Ensemble, Okkyung Lee, Matthew Shipp, Keiji Haino en Joe McPhee.

De Amerikaanse Liz Allbee is een prominente speler uit de bloeiende improvisatiescene van Berlijn waar ze resideert. Ze speelde samen met kleppers als Anthony Braxton, Fred Frith, Rova Saxophone Quartet, leden van Sun City Girls en Caroliner en maakt in haar optredens afwisselend gebruik van een zelfontworpen quadrafonische trompet, elektronica, trompet en stem.

SHELDON SIEGEL: GERARD HERMAN – GINO COOMANS – ERIK HEESTERMANS

Sinds 2008 struinen Gerard Herman, Gino Coomans en Erik Heestermans samen rond op het pad van de vrije muziek onder de naam Sheldon Siegel. Als trio hanteren ze een strikt ‘geen-repetitie-regime’, en blijven ze trouw aan de trio bezetting van blaasinstrumenten, cello en drums. Zowel hun instrumentarium als hun sound zijn gedurende de jaren uitgebreid en geëvolueerd: van gedeconstrueerde pseudo-free jazz naar het meer delicate, efemere en abstracte. Ze traden op in heel wat verschillende contexten, waaronder een memorabel concert in Brussel in samenwerking met de legendarische saxofonist Roscoe Mitchell (The Art Ensemble of Chicago). Sinds 2021 spelen ze nog slechts één concert per jaar, wat het muzikale equivalent van een toevallige ontmoeting oplevert – met een gedeelde ambitie: geluid serveren op een bedje van stilte.

Gerard Herman speelt verschillende blaasinstrumenten, is graficus, tekenaar, uitgever, lezer, zanger, fietser, filmer of dichter. Zijn radicaal raadselachtige werk is brutaal en elegant, kinderlijk en slim. Hij werkte samen met artiesten als Limpe Fuchs en Joachim Badenhorst en bracht in duo met Kris Vanderstraeten de lp ‘Trommels’ uit – een live opname in de Oorstof reeks – voor het Antwerpse Dropa Disc label in 2016.

Cellist Gino Coomans is een improvisator die het podium deelde met onder meer Dave Rempis, Kaja Draksler en Seppe Gebruers. Hij maakt ook deel uit van het buitengewone elektroakoestische trio Grid Ravage – met drummer Louis Evrard (Ottla, Pruillip) en elektronica manipulator Yves De Mey – dat in 2022 debuteerde met opgemerkt album voor Dropa Disc.

Drummer Erik Heestermans werkte als improvisator samen met ensembles zoals het Rova Saxophone Quartet of in duo met drummer Jakob Warmenbol (Don Kapot) en met rietblazer Martin Küchen (Angles). Hij bracht recent nog een geweldige soloplaat uit voor het HUIS-label en is actief in gerenommeerde bands en artiesten als Steve Gunn, Aksak Maboul en Ignatz & De Stervende Honden.

 

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML