Adventurous music and things

5/10/2023 – 19:30
De Singer

JOHN DIKEMAN – LUIS VICENTE – WILLIAM PARKER – HAMID DRAKE

Oorstof
JOHN DIKEMAN - LUIS VICENTE - WILLIAM PARKER - HAMID DRAKE

Tickets

VVK: 20 €
VVK -26: 15 €
Kassa: 22 €
Kassa -26: 17 €

Tijdschema

Deuren: 19:30
Concert: 20:30

Locatie

De Singer
Routebeschrijving

JOHN DIKEMAN – LUIS VICENTE – WILLIAM PARKER – HAMID DRAKE

Oorstof en De Singer presenteren een fenomenaal kwartet voor hun eerste concert in België. In 2014 nodigde de Amerikaanse saxofonist John Dikeman zijn helden William Parker en Hamid Drake uit om te spelen op het Doek Festival in Amsterdam. De connectie tussen de krachtige en dynamische rietblazer en een van de beste ritmesecties in de jazz en geïmproviseerde muziek was meteen een schot in de roos, wat resulteerde in de veelgeprezen plaat ‘Live At La Resistenza’ en de onlangs verschenen opvolger ‘Let Those Walls Crumble’. Hun spetterende concert in de Oorstof-serie in de zomer van 2019 (Onderstroom) staat nog steeds in het geheugen gegrift van velen! Na enkele decennia genieten Parker en Drake een vijfsterrenstatus als ritmesectie voor artiesten als Peter Brötzmann, Fred Anderson, Jemeel Moondoc, Conrad Bauer, Frode Gjerstad, Assif Tsahar en Charles Gayle. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de kloeke en energieke Dikeman in dit unieke duo de perfecte tegenpartij vond.

De afgelopen jaren werd het trio Dikeman, Parker en Drake verschillende keren vervoegd door de Portugese trompettist Luis Vicente, waardoor een ensemble ontstond dat doet denken aan het legendarische Die Like A Dog Quartet, waarin Parker en Drake werden bijgestaan door de betreurden Brötzmann en Toshinori Kondo. Het is een voor de hand liggende vergelijking, toch staat het kwartet met Dikeman en Vicente stevig op eigen benen. Hun voorlopig enige album ‘Goes Whitout Saying, But It’s Got To Be Said’, werd door critici bestempeld als “uitzonderlijk mooi” met Dikeman en Vicente die lyrische en meest fraaie kant laten zien in dialoog met de onwrikbare bas van Parker en de dansende drums van Drake.

Saxofonist John Dikeman groeide op in Wyoming. Na zijn studies saxofoon en compositie reisde hij de wereld rond en vestigde zich uiteindelijk een tijdje in Amsterdam waar hij zich opwerkte als een prominente speler in de geïmproviseerde muziekscene en hij speelde met mensen als Joe McPhee, Roy Campbell en Jaimie Branch. Met bands als Cactus Truck, Universal Indians en Mofaya! is hij een bekend gezicht op podia over de hele wereld.

De Portugese trompettist Luis Vicente is actief in een breed scala aan projecten, van vrije improvisatie tot gecomponeerde muziek. Hij leidt zijn eigen trio en kwartet en maakt deel uit van onder meer Chamber 4, Fail Better! en Frame Trio. Carlos Zingaro, Mette Rasmussen, Wilbert De Joode, Akira Sakata en Johannes Bauer zijn slechts enkele van de opmerkelijke musici met wie hij heeft samengewerkt.

De bijdragen van William Parker aan de wereld van jazz en geïmproviseerde muziek kunnen niet worden overschat. Zijn toewijding aan de muziek en aan de gemeenschap van muzikanten – vooral in zijn geboortestad New York – is op vele manieren uniek. Parker heeft tientallen albums uitgebracht en gespeeld met zowat elke belangrijke vernieuwer in het genre, van Cecil Taylor en David S. Ware tot Brötzmann en Joëlle Léandre, en is gewoon een van de grootste bassisten aller tijden.

Drummer en percussionist Hamid Drake is een favoriet van veel collega-muzikanten. Hij werd al vroeg beïnvloed door Don Cherry en ontwikkelde een originele, maar toegankelijke drum- en percussiestijl waarin hij ritmische elementen van over de hele wereld verwerkt. Hij staat bekend om zijn empathische vermogens als muzikant en heeft een hoop indrukwekkende muzikale connecties uitgebouwd, variërend van Irène Schweizer, Bill Laswell, John Zorn en David Murray tot Ken Vandermark, Anderson en Brötzmann

 

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML