Adventurous music and things

4/04/2024 – 19:30
Rataplan

OKER + CEL OVERBERGHE & ADIA VANHEERENTALS

Oorstof
OKER + CEL OVERBERGHE & ADIA VANHEERENTALS

Tickets

VVK: 8 €
Kassa: 10 €
Tickets

Tijdschema

Deuren: 19:30
Concert: 20:30

Locatie

Rataplan
Routebeschrijving

Oker: Torstein Lavik Larsen – Adrian Fiskum Myhr – Fredrik Rasten – Jan Martin Gismervik

Oker  is een Noors akoestisch kwartet bestaande uit Torstein Lavik Larsen (trompet), Adrian Fiskum Myhr (contrabas), Fredrik Rasten (akoestische gitaar) en Jan Martin Gismervik (drums, percussie) dat zich richt op het samensmelten van improvisatie en compositie. Hun muziek combineert onder meer verfijnde tonaliteiten en verknipte grooves met een conventioneel jazzinstrumentarium als uitgangspunt.

Met specifieke ingrepen zoals geleidelijk veranderende texturen in combinatie met responsieve en spontane gebaren creëren ze een gevarieerd muzikaal ecosysteem. Een zekere minimalistische of stoïcijnse benadering van hun muziek is een belangrijk kenmerk van het repertoire van Oker. Het zorgt voor een compleet eigen geluid dat zich onderscheidt van de meeste muziek in het jazz- en improvisatiegenre. ‘Husene våre er museer‘ on Sofa Records and ‘Susurrus‘ on Shhpuma.

Cel Overberghe & Adia Vanheerentals

Beeldend kunstenaar, dichter en saxofonist Cel Overberghe (1937) stond mee aan de wieg van de freejazz en vrije improvisatie in België. Zo is hij op verschillende opnames te horen met Fred Van Hove en was hij nauw betrokken bij de Werkgroep Improviserende Musici (WIM). In zijn lange carrière speelde hij ook andere stijlen zoals swing en bebop, onder meer aan de zijde van de roemrijke Antwerpse saxofonist Jack Sels. Recent verzorgde Overberghe nog een bloedmooi concert in duo met de legendarische Amerikaanse saxofonist Joe McPhee in Brugge.

In Rataplan speelt hij voor het eerst samen met Adia Vanheerentals (1998). Deze Antwerpse saxofonist en componist is actief binnen verschillende disciplines, speelde met diverse jazz- en brassbands zoals Klinck Trio, Fanfaar Fatal en The Blue Heathens Jazz Band. Zelf richtte ze de bands Bodem (met Anke Verlsype en Willem Malfliet), Vanheerentals/Lasure/Beeackaert en Waarlijk op. Ze werd ook gevraagd als mede-uitvoerder en componist voor de dansproductie ‘Change Of Plans’ van Femke Gyselinck. In 2024 zal ze een van de ‘Twintigers’ zijn van Klara.

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML