Adventurous music and things

16/03/2023 – 19:30
Trix

SAM PREKOP & JOHN MCENTIRE + SO SNER: STEFAN SCHNEIDER & SUSANNA GARTMAYER

Oorstof
SAM PREKOP & JOHN MCENTIRE + SO SNER: STEFAN SCHNEIDER & SUSANNA GARTMAYER

Tickets

VVK: 17.5 €
Kassa: 19.00 €
Tickets

Tijdschema

Deuren: 19:30
Concert: 20:00

Locatie

Trix
Routebeschrijving

Trix & Oorstof presenteren Chicago legendes Sam Prekop (The Sea And Cake) en John McEntire (Tortoise, The Sea en Cake) die analoge synths van vroege house via Göttching’s E2-E4 naar nieuwe horizonten laten zoemen, in een dubbelbil met So Sner – Stefan Schneider (Mapstation, To Rococo Rot) en Susanna Gartmayer – dat elektronica en basklarinet heerlijk laat versmelten.

SAM PREKOP (THE SEA AND CAKE) & JOHN MCENTIRE (TORTOISE)

Na zo’n drie decennia te hebben samengewerkt in de genreoverschrijdende rockband The Sea and Cake, sloegen Sam Prekop en Tortoise drummer John McEntire in 2019 eindelijk de handen ineen als duo. Het integreren van elektronische muziek in nieuwe context was immers iets dat ze beiden al geruime tijd wilden doen. Hun debuutalbum ‘Sons Of’ werd uitgebracht door Thrill Jockey in de zomer van 2022. De verschillende synthesizermodules, samplers, triggerpads en effecten die het duo aanwendt, dienen als hulpmiddelen bij het creëren van unieke texturen en het aanboren van nieuwe klankwerelden.

Prekop and McEntire begrijpen als geen ander hoe een popsong in elkaar zit en passen die kennis als duo ook toe. Zo weten ze erg dynamische stukken te creëren met steeds verschuivende tonaliteiten en magnetiserende grooves die ons van van vroege house, via Manuel Göttchings E2-E4 naar nieuwe horizonten laten zoemen.

Sam Prekop oogst al tientallen jaren bijval voor zijn ensemble- en solowerk, waarbij de modulaire synthesizer in de loop der jaren aan belang heeft gewonnen. Hij werkt geregeld samen met klassemuzikanten als Rob Mazurek (Exploding Star Orchestra), Chad Taylor (Jamie Branch Fly or Die) en Josh Abrams (Natural Information Society).

Als een van de kernleden van Tortoise kan men John McEntire zonder meer beschouwen als een enorm invloedrijk muzikant. Hij maakte ondere andere deel uit van de invloedrijke postrockband Gastr Del Sol samen met David Grubbs en Jim O’Rourke. Daarnaast bouwde hij een unieke reputatie op als opnametechnicus en zat hij achter de knoppen bij bands als Stereolab, Teenage Fanclub en Yo La Tengo.

SO SNER: STEFAN SCHNEIDER – SUSANNA GARTMAYER

Stefan Schneider (elektronica) en Susanna Gartmayer (basklarinet) ontmoetten elkaar in 2015 op het Approximation Festival in Düsseldorf, waar Schneider zo onder de indruk was van Gartmayers polyfone werk op haar instrument dat hij al snel een samenwerking voorstelde. Datzelfde jaar namen ze het eerste deel op van hun debuutalbum ‘Reime’ (2022, TAL records) in de voormalige Kling Klang-studio van Kraftwerk. Het tweede deel werd in de zomer van 2020 opgenomen in de Stammhauskerk in Düsseldorf-Kaiserswerth, waar de houten lambrisering voor een organische akoestiek zorgde.

Het geluid van So Sner is net zozeer gericht op experiment als het is geworteld in de traditie, wat resulteert in een groot aantal stemmingen en texturen, van speelse melodische frasen en broeierige grooves tot pulserende industriële waanzin.

Schneider, een origineel lid van Kreidler en de postrock/elektronica-outfit To Rococo Rot, is al 20 jaar betrokken bij de experimentele muziek. Naast zijn soloproject Mapstation werkte hij onder meer samen met Sofia Jernberg, Hans-Joachim Roedelius en Hauschka.

Susanna Gartmayer is sinds het begin van de jaren 2000 actief als muzikant en componist in een spectrum dat onder meer experimentele rock, improvisatie en multimedia omvat. In 2020 bracht ze het album ‘Smaller Sad’ uit met Christof Kurzmann en ‘Black Burst Sound Generator’ met Brigitta Bödenauer.

Een samenwerking tussen Trix en Oorstof

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML