Adventurous music and things

30/08 - 31/08/2024 – 15:00
Trix

SUMMER BUMMER FESTIVAL 2024

Summer Bummer
SUMMER BUMMER FESTIVAL 2024

Tickets

Tickets

Tijdschema

Deuren: 15:00
Concert: 16:00

Locatie

Trix
Routebeschrijving

Maak je klaar voor het Summer Bummer Festival 2024. Voor de tweede keer terug in Trix, een van de belangrijkste multi-space muzieklocaties van België, viert dit festival avontuurlijke muziek met een geweldige internationale line-up, unieke samenwerkingen en zowel baanbrekende als opkomende artiesten. Met verrassende headliners, een waanzinnige platenbeurs, een verrassende expo, heerlijk huisgemaakt slowfood en live uitgezonden door Radio Centraal is het een evenement dat je niet wilt missen.

Deze negende editie van het Summer Bummer Festival toont een opmerkelijke breedte aan talent, met een leeftijdsverschil van maar liefst 80 jaar tussen de jongste en oudste artiesten, waarmee de toekomst van muziek naar het heden wordt gebracht. Met oog voor diversiteit en gemeenschap, legt het festival de nadruk op artistieke collectieven, optredens van kleine groepen en solo-acts. Bovendien zullen er geen overlappende optredens zijn, zodat je niets hoeft te missen—een zeldzaam en waardevol kenmerk tegenwoordig. Guy Peters (Enola, JazzLab, Klara) loodst je tussen de shows veilig door de line-up en wie weet geeft hij ondertussen nog wel wat pareltjes weg …

The collectieven:

Voor de negende editie gaat het Summer Bummer Festival in op de vraag van Mats Gustafsson, Johan Berthling, Anna Lindal, Mats Äleklint, Alexander Zethson en Mads Forsby om de community-based activity (CBA) van het gerenommeerde Fire! Orchestra in Antwerpen vlot te trekken. Meer nog, het festival opent met Fire! Orchestra CBA Youth – met jonge gastmuzikanten tussen 8 en 12 jaar – en sluit af met Fire! Orchestra CBA, een tot de verbeelding sprekende versie van het Orchestra met meer dan 20 muzikanten in de rangen.

Anu Vanhoeck, Amedeo De Ridder, Hanna Kleykens, Nette Eijkelenburg, Lena Eijkelenburg, Wiljan Stessels, Emil Horckmans, Lou Buyst, Sumter Melvinio, Uri Serebrenick Dekoning, Janne Martens, Océanne Ignat, Ella Jansen, Viktor Janssens, Sándor Rosa, Wout Jespers, Wannes Ielegems, Seppe Ielegems, Decombes Paola en Manon Campbell-MacMillan zijn de jongeren tussen 8 en 12 jaar die zich bij Mats Gustafsson, Johan Berthling, Anna Lindal, Mats Äleklint, Alexander Zethson en Mads Forsby zullen voegen in Fire! Orchestra CBA Youth.

Op 22 mei is er nog slechts plaats om mee te doen met Fire! Orchestra Youth. Voor inschrijvingen en meer info ga naar: https://soundinmotion.be/fire-orchestra-cba-youth-inschrijving/

Mats Gustafsson, Johan Berthling, Anna Lindal, Mats Äleklint, Alexander Zethson en Mads Forsby vormen de basis van Fire! Orchestra CBA. Voor Summer Bummer voegen zich daar de internationale gasten Lia Kohl, Steve Marquette, Helen Money, Sakina Abdou, Clara Levy, Nadia Daou, Paed Conca en Ornella Noulet aan toe en laat de Belgische delegatie met Cel Overberghe, Adia Vanheerentals, Jasmijn Lootens, Frederik Leroux, Lisa van Campenhout, Charel Maes, Lucas Schreel, Michiel Los, Marieke D’Hose, Hanna Vandergoten en Stanzi Cresens het geheel aanzwellen tot een kanjer van een orchestra.

Een ander collectief op Summer Bummer is dat van Ensemble Nist-Nah. Onder leiding van de Australische drummer Will Guthrie serveert dit achtkoppige gamelanbeest u een percussieve muilpeer die u vlotjes van ingetogen Javaanse gamelan Sekatan naar delirium inducerende Jathilan en hedendaagse Balinese Salukat brengt, gekruid met een gezonde dosis experiment en freejazz.

De trio’s:

Naast het collectieve muziekgebeuren ook aandacht voor kleine bezettingen (trio’s en duo’s), het individu (solo’s), intermedia zelfs én nog meer kruisbestuivingen tussen jong en oud:

Met de improvisatiepioniers Evan Parker (saxen), Barry Guy (bas) en Paul Lytton (drums) staat er een van langst bestaande en beste trio’s ooit op het Summer Bummer-podium. De erfenis van de avontuurlijke muziek wordt verder spontaan doorgegeven aan de jongere generaties in de onuitgegeven samenwerking tussen freejazzpionier Cel Overberghe (saxen) en de 60 jaar jongere rietblazers Ornella Noulet en Adia Vanheerentals.

Het Britse trio van rietblazer Rachel Musson, drummer Mark Sanders en bassist Olie Brice bracht met Immense Blue voor West Hill Records zopas een erg goed onthaalde debuutrelease uit en staat voor het eerst op een Belgisch podium. Bassist Nils Vermeulen ontmoette de Noorse altsaxofoniste Heidi Kvelvane tijdens de vorige Summer Bummer-editie en pakt nu uit met een gloednieuw trio met Tollef Østvang in de rangen – een van de meest actieve drummers uit de Noorse scene. Het Amerikaanse trio Setting op zijn beurt staat voor improvisatie, maar dan anders. De muzikale achtergrond van de multi-instrumentalisten Nathan Bowles, Jaime Fennelly en Joe Westerlund in bands als Pelt, Black Twig Pickers, Peeesseye, Califone, Daughter of Swords, Mind Over Mirrors spreekt hier boekdelen. Gewapend met 16 mm filmprojectoren en analoge elektronica ontmantelen Jérôme Noetinger, Xavier Quérel en Christophe Auger het concept van kijken (film) en luisteren (concert) en doen er als Cellule d’Improvisation Metamkine alles mee, behalve dat wat u verwacht.

De duo’s

Zowel Farida Amadou  (bas) als Heather Leigh (pedal steel), stonden – zij het afzonderlijk – eerder op het Summer Bummer-podium met de in 2023 overleden legendarische rietblazer Peter Brötzmann. Tijdens een eerbetoon aan diezelfde Brötzmann in Londen dit jaar zorgden ze samen voor behoorlijk wat muzikaal vuurwerk. Voor Summer Bummer spelen ze nu voor het eerst als duo op een podium. Muzikaal vuurwerk is ook dat waar de Libanees-Zwitserse tandem  – van klarinetspeler Paed Conca en multi-instrumentaliste Nadia Daou – in grossiert onder de naam The Mad Laboratory Of Anti-Matter. De bijdrage van celliste Jasmijn Lootens aan het succes van de wereldpremière van The Death of Kalypso (Angles) tijdens Summer Bummer 2023 bleef niet onopgemerkt. Een uitnodiging voor Fire! Orchestra CBA was dan ook een evidentie. Maar er zit meer in Lootens en haar avontuurlijke cello, dat zal blijken tijdens haar duo met de Franse, in Brussel residerende, violiste buiten categorie Clara Levy. En er staat nog meer snarengeweld klaar. Alison Chesley (Helen Money) laat haar cello liefst staand knallen, vaak bij goed volk als Anthrax, Bob Mould, Thalia Zedek of Jarboe en vindt in gitarist Steve Marquette (The Few, Marker, Instigation Orchestra/Festival) een perfecte partner voor Liminal Rites, een duo dat filmische soundscapes van noise naar pure pracht weet te sturen.

De solo’s:

En dan is er nog de nodig ruimte voor de soloactiviteiten van een aantal muzikanten die zich vaak ten dienste stellen van of samenwerken met andere muzikanten en collectieven. Gitariste Ava Mendoza (Quok, Nate Wooley, William Parker, …), saxofoniste Sakina Abdou (Trapeze, Muzzix, …) en celliste Lia Kohl (Makaya McCraven, Circuit Des Yeux, Steve Gunn, …) krijgen dan ook een forum om hun unieke, individuele muzikale benadering aan het Summer Bummer-publiek voor te stellen.

De omkadering:

Zoals de centrale foto-expo in 2023 zal er opnieuw beeldmateriaal van voorgaande Summer Bummer-edities op een verrassende manier te zien zijn en een tweede festivalmagazine, met interviews van centrale festivalgasten en een handig tijdschema is in de maak. De fantastische platenbeurs en de live uitzending door Radio Centraal tijdens het Summer Bummer Festival zijn inmiddels, zowel bij de artiesten als bij de bezoekers, een traditie geworden. Dat kunnen we ook zeggen over de stand met versgemaakte slow food. Rijke smaken en pure ingrediënten die met liefde en zorg zijn bereid door de Summer Bummer-ploeg.

With the support of:

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML