Adventurous music and things

25/08/2023 – 15:00
Trix

SUMMER BUMMER FESTIVAL 2023 – DAG 1

Summer Bummer
SUMMER BUMMER FESTIVAL 2023 - DAg 1

Tickets

Tickets

Tijdschema

Deuren: 15:00
Concert: 16:00

Locatie

Trix
Routebeschrijving

Voor de achtste editie van het Summer Bummer Festival verhuizen we naar Trix, een van de belangrijkste multispace-locaties van Antwerpen. Op vrijdag presenteren we de terugkeer van Selvhenter, een van de spannendste live bands uit Scandinavië, de wereldpremière van de opera ‘The Death of Kalypso’ van Martin Küchen’s Angles, optredens van invloedrijke artiesten als Mike Reed, Rob Mazurek, Ben LaMar Gay, Cath Roberts, Dee Byrne en Han Bennink, verrassende internationale samenwerkingen en een stel jonge, gretige muzikanten die je van je sokken zullen blazen! En vergeet de zone met gratis toegang niet met onder meer een platenbeurs, filmvertoningen, een fotografie-expo en heerlijk slowfood.

ANGLES: THE DEATH OF KALYPSO (WORLD PREMIERE)
MARTIN KÜCHEN – ELLE-KARI SANDER – MAGNUS BROO – MATS ÄLEKLINT – KONRAD AGNAS – MATTIAS STAHL – ALEXANDER ZETHSON – HANNE DE BACKER – LAURE BARDET – NILS VERMEULEN – JASMIJN LOOTENS – ESTHER COOREVITS – LUCAS CALUWAERTS

Angles, geleid door de Zweedse saxofonist Martin Küchen, is een band die vele configuraties kent. Van het oorspronkelijke sextet in 2007, bekend om zijn gepassioneerde en imponerende blazerssectie, is de groep meerdere malen uitgebreid tot een nonet of zelfs een twaalfkoppig ensemble. In 2022 namen ze een door Küchen geschreven opera op waarvan de eerste uitvoering in wereldpremière tijdens Summer Bummer zal plaatsvinden. ‘Une certaine paix – The Death of Kalypso’ is een jazzopera voor onze tijd – een archaïsch pantheon dat de zelfingenomen hypermoderne mensheid weerspiegelt. Rollen en partijen wisselen voortdurend, in een gecondenseerd en sfeervol libretto. De muziek vibreert door verleden en heden, door koper en rieten, piano en vibrafoon, strijkers, percussie en een eenzame stem. De kristalheldere zang van Elle-Kari Sander is het overduidelijke middelpunt van de opera.

Voor de creatie van dit magische werkstuk wordt het Angles octet versterkt met een uitstekende delegatie Belgische muzikanten: baritonsaxofoniste Hanne De Backer, die net terug is van een monstertournee met haar “As We Walk”-project, is geen onbekende voor Küchen en zijn Scandinavische bende. Ze speelt al een aantal jaren met muzikanten als Paal Nilssen-Love, Signe Emmeluth en Ingebrigt Håker Flaten. Met contrabassist Nils Vermeulen (op zaterdag te zien met een gloednieuw just intonation-project), cellist Jasmijn Lootens, violisten Laure Bardet en Lucas Caluwaerts en Esther Coorevits op altviool worden er ook nog eens vijf strijkers toegevoegd met veel ervaring in hedendaagse klassieke muziek en vrije improvisatie.

SELVHENTER: JALEH NEGARI – ANJA JACOBSEN – MARIA BERTEL – SONJA LABIANCA

Sinds hun oprichting in Kopenhagen in 2010 als Selvhenter hebben drummers Jaleh Negari en Anja Jacobsen, saxofoniste Sonja LaBianca en tromboniste Maria Bertel een unieke benadering van muziek maken ontwikkeld, die begint met hun instrumentale set-up: twee drummers die net zo vaak in elkaar klikken als dat ze hun eigen weg gaan, een trombone die door een basversterker wordt gestuurd die hard genoeg is om je borstkas te doen rammelen en een saxofoon die door een reeks effecten wordt gestuurd zodat hij vaak onherkenbaar klinkt. Selvhenter werkt binnen hun eigen idioom en put uit de persoonlijkheden en interesses van de individuele spelers om een zeer collectieve muziek te maken, waarbij alle vier de muzikanten opgaan in een totaalgeluid waarin een geïmproviseerde free jazz-benadering botst met experimentele elektronische muziek en avant-garde noise/post-punk sonoriteiten. Hun nieuwe LP ‘Mesmerizer’ (die deze zomer verschijnt) is hun eerste fysieke album release in bijna tien jaar.

STAR SPLITTER: ROB MAZUREK – GABRIELE MITELLI

Met de verwezenlijkingen van Chicago’s AACM en de concepten van Sun Ra en Bill Dixon als belangrijkste inspiratiebronnen, splitsen, buigen en keren de Amerikaan Rob Mazurek (Exploding Star Orchestra, Chicago Underground) en de Italiaan Gabriele Mitelli de free jazz en creatieve jazztraditie binnenstebuiten met behulp van een cornet, een sopraansaxofoon (Mitelli), een piccolotrompet (Mazurek), verschillende elektronische apparaten en objecten (beiden) alsook ook hun stemmen. Het resultaat is een prachtig jazz-extravaganza, op maat gesneden van fans van São Paulo Underground, Exploding Star Orchestra en Tortoise, zoals te horen is op hun titelloze debuutalbum dat in 2019 op Clean Feed verscheen.

MIKE REED – MARVIN TATE – BEN LAMAR GAY

In de afgelopen twee decennia is muzikant, componist en bandleider Mike Reed uitgegroeid tot een centraal figuur binnen de artistieke gemeenschap van Chicago. Hij leidt verschillende bands geworteld in jazz en geïmproviseerde muziek (Artifacts, People Places and Things) en is ook de oprichter van het Pitchfork Music Festival, programmator van het Chicago Jazz Festival en verantwoordelijk voor de kunstenpodia Constellation en Hungry Brain. Reed werkt nu samen met de veelgevraagde cornettist en multi-instrumentalist Ben LaMar Gay, die twee veelgeprezen albums heeft uitgebracht op International Anthem, en dichter en zanger Marvin Tate om een muzikale ervaring te creëren die alle genres overstijgt. Hun collectieve meesterschap als improvisatoren en hun toewijding om muzikale grenzen te verleggen resulteren in een prikkelende fusie van jazz, improvisatie en spoken word.

HAN BENNINK – TERRIE EX + HEIDI KVELVANE AS SPECIAL GUEST

De legendarische Nederlandse drummer Han Bennink, pionier van de Europese vrije improvisatie en medeoprichter van het ICP Orchestra is nog steeds de meest heftig swingende drummer op deze planeet. Met de iconoclastische gitarist Terrie Ex (van punkband The Ex) werkt hij al vele jaren en in vele verschillende constellaties samen. Van duoconcerten en opnames, tot spelen met The Ex in Ethiopië of improviseren met Thurston Moore en vele anderen. Voor hun show op Summer Bummer nodigden ze Heidi Kvelvane uit als speciale gast. Zij is een zeer jonge altsaxofoniste uit Noorwegen, actief in verschillende ensembles. Een tijdje geleden viel ze op bij Paal Nilssen- Love, die haar prompt opnam in zijn befaamde improvisatie big band Large Unit. Nu zal haar door Han en Terrie het vuur aan de schenen worden gelegd, of zal het andersom zijn?

COOPER CRAIN – DAN QUINLIVAN – ROB FRYE – DAVID EDREN

Cooper Crain, Dan Quinlivan en Rob Frye zijn natuurlijk beter bekend als Bitchin Bajas, een van Chicago’s meest gerenommeerde experimentele groepen. Hun psychedelische, op loops gebaseerde creaties gemaakt met vintage keyboards, synths, drummachines, fluit en saxofoon zijn te horen op enkele tientallen releases op labels als Drag City en Hands In The Dark. Op Summer Bummer zullen ze een andere aanpak hanteren, door als kwartet te improviseren met de Belgische synthesist David Edren, die reeds verschillende soloalbums uitbracht, de meeste onder de naam DSR Lines, en samenwerkingen met Hiroki Takahashi, Glenn Steenkiste (Brahmen Raag) en Bent Von Bent (Spirit & Form). Zijn meest recente soloplaat ‘Relativiteit Van De Omgeving’ bevat elektronische composities die geconnecteerd zijn met de verborgen ritmes van al wat ons omringt en beïnvloedt. Bitchin Bajas en DSR Lines hebben ooit samen een split LP uitgebracht in de ‘Encyclopedia Of Civilizations’-serie van Abstrakce Records. Deze samenwerking zal de allereerste keer zijn dat ze elkaar op het podium ontmoeten.

CATH ROBERTS – DEE BYRNE

Cath Roberts (baritonsaxofoon) en Dee Byrne (altsaxofoon) werken sinds 2013 in verschillende contexten samen: ze organiseren live optredens, tours en festivals onder de vlag van LUME, runnen gezamenlijk het platenlabel Luminous en spelen samen in tal van projecten – waaronder het Brits/Zwitserse sextet MoonMot. Begin 2019 speelden ze een paar geïmproviseerde duoconcerten in en rond Londen, waarbij ze de spaarzame context van een alt- en baritonsaxofoon ten volle verkenden. Later dat jaar namen ze het album ‘Disembark!‘ op. De spontane, relatief korte improvisaties vangen de geest van het duo, met wild uiteenlopende texturen van minimalistische klanken tot ongeremde uithalen.

ORNELLA NOULET – FERDINAND LEZAIRE

After years of experience in bebop, West Coast and modal jazz, French alto and soprano saxophone player Ornella Noulet has devoted herself with great dedication and passion to free improvisation and sound research. Playing the saxophone since the age of seven and having spent more than 12 years in French conservatories, she is currently studying at the CRB in Brussels. Her partner in crime, the Belgian drummer Ferdinand Lezaire, switches from brushes to mallets, from sticks to bare hands to harness the full textural and sonic power of his kit. He watches the music intently and his arms seem to play independently, responding to the music without being consulted.

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML