Adventurous music and things

26/08/2023 – 13:00
Trix

SUMMER BUMMER FESTIVAL 2023 – DAG 2

Summer Bummer
SUMMER BUMMER FESTIVAL 2023 - DAG 2

Tickets

Tickets

Tijdschema

Deuren: 13:00
Concert: 14:00

Locatie

Trix
Routebeschrijving

Voor de achtste editie van het Summer Bummer Festival verhuizen we naar Trix, een van de belangrijkste multispace-locaties van Antwerpen. Op zaterdag presenteren we met trots de legendarische Susie Ibarra in duo met Tashi Dorji, en Dorji zal inspringen om het trance-opwekkende duo van Oren Ambarchi en Andreas Werliin – beide van Ghosted – te versterken. Mike Reed’s Separatist Party met naast Ben Lamar Gay en Marvin Tate ook de leden van Bitchin Bajas in de rangen, Carlos Zingaro in een prachtig strijkwartet, het Belgische Nemø ensemble met een streep just intonation, een intens solo-optreden van Maria Bertel, Heidi Kvelvane en Terrie Ex in een eerste ontmoeting met Lazara Rosell Albear en het mysterieuze elektronische duo Liegenaar. In de namiddag begeleidt Pak Yan Lau een workshop voor het hele gezin en is er ook de gratis toegankelijke ruimte met een platenbeurs, filmvertoningen, fotografie-expo en heerlijk slowfood.

SUSIE IBARRA – TASHI DORJI

Het duo van de Amerikaanse percussioniste Susie Ibarra en de hoogst originele Bhutanese gitarist Tashi Dorji (Kuzu) is een samenwerking die niemand had kunnen voorspellen en die eens te meer bewijst dat geïmproviseerde muziek zelden platgetreden paden bewandelt. Sinds ze in de jaren negentig lof oogstte voor haar samenwerkingen met David S. Ware, John Zorn en William Parker, behoort Ibarra tot de voorhoede van de creatieve muziek, waarbij ze zich zowel op het componeren als op het uitvoeren richt. In 2019 trad ze op met Tashi Dorji (die eerder al solo speelde op het Summer Bummer Festival) als onderdeel van een tentoonstelling over de Indiase boeddhistische meester Padmasambhava, waarvan de live-opname werd uitgebracht op Astral Spirits als ‘Master Of Time’, een van de beste gitaar/drum-duoplaten sinds vele jaren en een voorproefje van wat je kan verwachten op Summer Bummer.

OREN AMBARCHI – ANDREAS WERLIIN – TASHI DORJI

Vorig jaar verscheen op het legendarische label Drag City de lp ‘Ghosted’ van het trio Oren Ambarchi, Johan Berthling en Andreas Werliin. Hoewel ze al vele jaren samenwerkten in verschillende groepen en constellaties, bleek hun eerste plaat als trio iets uitzonderlijks. Met muziek die vorm krijgt in de vruchtbare grond waar jazz, minimal music, krautrock en Afrikaanse (poly)ritmes elkaar ontmoeten, creëert het trio diepe, meeslepende grooves, die evenwel subtiel gelaagd zijn en voortdurend transformeren. Vanwege een ongeval zal bassist Berthling de komende weken niet kunnen optreden. Hierdoor zullen de Australische gitarist, multi-instrumentalist Ambarchi, een van de meest herkenbare figuren uit de experimentele scene en drummer Werliin, bekend van Fire! en Wildbirds & Peacedrums, samen met gitarist Tashi Dorji een onuitgegeven trio vormen – opnieuw een wereldpremière en ongetwijfeld een van de absolute hoogtepunten van het festival.

MIKE REED’S SEPARATIST PARTY: MIKE REED – BEN LAMAR GAY – MARVIN TATE – COOPER CRAIN – DAN QUINLIVAN – ROB FRYE

De Separatist Party van drummer Mike Reed (Artifacts, People Places and Things) is samengesteld binnen een wirwar van muzikale landschappen. Het project bestaat uit dichter/zanger Marvin Tate, Ben LaMar Gay op Cornet, en het minimalistisch-psych trio Bitchin Bajas. De muziek van The Separatist Party is vaak zwaar ritmisch en gesynthetiseerd, soms episch van omvang, met Tate’s teksten die beelden van fragmentatie en isolatie schetsen. De muziek maakt deel uit van een grotere catalogus van Reed-composities, geïnspireerd door het nieuwsartikel uit 2015 “The Lonely Death of George Bell” van N.R. Kleinfield. Beginnend met minimale loops en door het toevoegen van concentrische lagen creëert de band een collage die zowel geïnspireerd is door Don Cherry en Pharoah Sanders als door de Krautrock van Can, de keyboard-verkenningen van Terry Riley en straatpredikant-monologen.

TURQUOISE DREAM: CARLOS ZINGARO – MARTA WARELIS – HELENA ESPVALL – MARCELO DOS REIS

Turqoise Dream is een bijzonder “snarenkwartet”, met Carlos Zingaro op viool (een pionier van de vrije improvisatie) en jongere generaties improvisatoren uit heel Europa: celliste Helena Espvall uit Zweden, pianiste Marta Warelis uit Polen en de Portugese gitarist Marcelo dos Reis. Dit kwartet is een voorbeeld van hoe vrije improvisatie met aandacht voor textuur en klankkleur kan uitmonden in spontane compositie. Op die manier herdefinieert Turqoise Dream kamermuziek op fascinerende wijze. Hun prachtige eerste album, dat live werd opgenomen op het Jazz Em Agosto festival in Lissabon, levert daarvan het overtuigende bewijs.

HEIDI KVELVANE – TERRIE EX – LAZARA ROSELL ALBEAR

Na hun samenwerking met Han Bennink op vrijdag, delen de jonge Noorse altsaxofoniste Heidi Kvelvane (Large Unit) en de Nederlandse iconoclastische gitarist Terrie Ex (The Ex, Lean Left) het podium met de Cubaans-Belgische percussioniste en zaktrompettiste Lazara Rossel Albear van het Art Ensemble of Brussels. Met een gedeelde interesse in avontuurlijke en spontane muzikale samenwerkingen zal deze eerste ontmoeting van dit trio vol verrassingen zitten.

NEMØ ENSEMBLE – ‘MANY WORLDS’

‘Many Worlds’ is een project van contrabassist Nils Vermeulen (Jukwaa, Frame Trio, Kabas) voor Nemø ensemble. Gevoed door zijn verkenningen in het akoestische universum creëert hij verschillende werelden waarin het ensemble aan de slag kan gaan. Voor dit project hanteert hij de taal van just intonation (reine stemming). Het gebruik van de harmonische ervaring als maatstaf voor intervalbepaling creëert een zeer persoonlijke en intuïtieve manier van samen muziek maken. Omdat elke individuele beslissing het geheel beïnvloedt, moeten de musici zo opmerkzaam mogelijk zijn en hun gekozen weg hoorbaar maken. Alle mogelijkheden zijn al aanwezig. Als componist organiseer je de klank op een bepaalde manier. Daarom is elk lid van het ensemble niet alleen uitvoerder maar ook componist van dit project. ‘Many Worlds’ zijn composities die tegelijkertijd worden uitgevoerd en gecomponeerd door de musici van Nemø ensemble in een taal van just intonation. Nemø ensemble werd opgericht in september 2017 en voert hedendaagse, experimentele muziek uit. Het collectief wil bestaand repertoire verbinden met nieuwe stukken van jonge kunstenaars die niet bang zijn om grenzen tussen verschillende genres en artistieke disciplines te overschrijden. Voor dit project bestaat het ensemble uit Esther-Elisabeth Rispens (zang), Elisabeth Klinck (viool), Esther Coorevits (altviool), Jasmijn Lootens (cello), Nils Vermeulen (contrabas) en Wim Pelgrims (percussie).

MARIA BERTEL

De Deense tromboniste, improvisator en componiste Maria Bertel is een van de oprichters van het in Kopenhagen gevestigde kunstcollectief eget værelse en een kernlid van de band Selvhenter. Door het akoestische geluid van haar instrument te versterken, creëert ze muziek die geïnspireerd is op drone en noise. Wat gewoonlijk niet hoorbaar is, presenteert zich nu duidelijk: bewegingen, metaal en ademhaling zijn allemaal een wervelend onderdeel van haar composities. Er ontstaan veranderende organische patronen en kleine geluiden worden brutaal uitvergroot, net als de reeks boventonen van het instrument.

LIEGENAAR

Liegenaar bestaat uit het duo Jakke Jalink en Kiara Govaert. Met synth, sampler, contactmicrofoons en andere instrumenten construeren ze geluiden die doen denken aan een met stalactieten gevulde grot, met een voorkeur voor onverwachte snelle ritmes en zware geluiden die langzaam overgaan in fluisterende ambientpartijen. Kom en wees getuige van deze oefening van twee mensen die proberen één sonisch lichaam te worden.

WORKSHOP: MUSISCOPES WITH PAK YAN LAU

Wil je samen met je kinderen fascinerende klanken creëren en muziek maken? Kom dan zeker naar de tuin van Trix, waar Musiscopes staat te wachten om verkend te worden…

Musiscopes is een mobiele klankinstallatie van Musica Impulscentrum. Het bestaat uit zes houten klankkasten die, met een bonte verzameling van klankobjecten, een intiem akoestisch universum herbergen. Wie het voelt kriebelen neemt plaats rondom de Musiscopes. Met behulp van een versterker ontdek je de vele geluiden die deze kunstwerkjes rijk zijn. Zo maakt ieder zijn eigen privé-concert of maak je samen muziek met hulp van enkele versterkers.

Deze workshop wordt begeleid door pianiste, improvisator en geluidskunstenares Pak Yan Lau uit Brussel, bekend van Bakunawa, Lauroshilau en Going.

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML