Adventurous music and things

3/02 - 13/02/2022 – 12:00
Online Event/Concert

VISITATIONS IV – FRED LONBERG-HOLM’S LIGHTBOX ORCHESTRA #WEEKVANDEBELGISCHEMUZIEK (VERLENGD TOT 13/2)

Visitations
VISITATIONS IV - FRED LONBERG-HOLM'S LIGHTBOX ORCHESTRA #WEEKVANDEBELGISCHEMUZIEK (VERLENGD TOT 13/2)

Tijdschema

Deuren: 12:00
Concert:

Locatie

Online Event/Concert

Tijdens de Week van de Belgische Muziek biedt Sound in Motion u een exclusief online concert aan van Fred Lonberg-Holm’s Lightbox Orchestra, gefilmd en opgenomen tijdens het vierde Visitations event van 2021 in Rataplan. Registreer nu en krijg gratis – doneren mag – en ongelimiteerde toegang tot dit buitengewoon concert met Karen Willems, Marjolein Vernimmen, Anke Verslype, Elisabeth Klinck, Haroun Iqbal, John Dikeman, Jasper De Roeck, Simon Dhaen, Jonas Nieuwejaers en Fred Lonberg-Holm als gebaarloze dirigent.

FRED LONBERG-HOLM’S LIGHTBOX ORCHESTRA:
KAREN WILLEMS – MARJOLEIN VERNIMMEN – ANKE VERSLYPE – ELISABETH KLINCK – HAROUN IQBAL – JOHN DIKEMAN – JASPER DE ROECK – SIMON DHAEN – JONAS NIEUWEJAERS – FRED LONBERG-HOLM (LIGHTBOX – CUE CARDS)

Voor de vierde editie van Visitations 2021 – in samenwerking met Rataplan – aanvaardden Fred Lonberg-Holm(US, cello), Karen Willems (BE, drum, percussie), Marjolein Vernimmen (BE, harp), Anke Verslype (BE, drum, percussie), Haroun Iqbal (BE, el. gitaar), Joachim Badenhorst (BE, tenorsax, basklarinet, elektronica), Elisabeth Klinck (BE, viool), John Dikeman (US, tenorsax), Jasper De Roeck (BE, bas), Simon Dhaen (BE, trompet) en Jonas Nieuwejaers (BE, trompet) de uitdaging om zich onder te dompelen in een muzikaal avontuur gedurende een korte residentie in Rataplan. Op de laatste dag van dit Visitations event dirigeerde Fred Lonberg-Holm deze gretige groep muzikanten zonder gebaren, enkel gewapend met een Lichtbak en wat steekkaarten.

Het Lightbox Orchestra is een systeem dat de Amerikaanse cellist, componist en improvisator Fred Lonberg-Holm ontwikkelde in de jaren negentig ten einde muzikanten te kunnen dirigeren zonder gebaren. Met een eenvoudige lichtbak en een aantal steekkaarten stuurt Lonberg-Holm een ensemble van, in dit geval, negen muzikanten richting realtime compositie. Dit project groeide uit een aantal pogingen om binnen een compositie voorafbepaald harmonisch en melodisch materiaal, naast parameters als structuur en tijdsduur, te elimineren. In tegenstelling tot de wat de meeste dirigenten beogen met hun gebaren verwijdert hij – door gebruik te maken van een lichtbak (lightbox) en steekkaarten – het fysieke aspect en de typische gebaren van een dirigent die we zo gewend zijn. Hoewel de bediener van de lightbox – elke muzikant krijgt een gekleurde lamp toegewezen – een geprivilegieerde positie inneemt, werkt dit project het best als die persoon eerder als een stille partner van het ensemble beschouwd wordt in plaats van als dirigent of bandleider. Het gebruikte instrumentarium en het aantal muzikanten van een Lightbox Orchestra liggen niet vast. De resultaten kunnen dan ook variëren van jazz tot rock, van noise tot klassiek of van folk tot wereldmuziek.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar
Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML