Adventurous music and things

EVAN PARKER – JOHN EDWARDS – STEVE NOBLE: PEN CD

 

Het is altijd genieten als je muzikale vernieuwers aan het werk kan zien, zeker als dat gebeurt op de piek van hun kunnen en met een verbluffende line-up die nog niet gedocumenteerd was, voor het verschijnen van deze Dropa Disc-release. Evan Parker mag dan wel een lid zijn van een paar legendarische trios – eentje met Alexander von Schlippenbach en Paul Lovens, eentje met Barry Guy en Paul Lytton – maar deze briljante meester van de rieten en pionier van de vrije muziek wist ons toch te verrassen toen hij zijn trio met John Edwards en Steve Noble voorstelde aan een Belgisch publek in januari van 2015. Samen met deze ultieme ritmesectie – die al te horen was naast o.m. Peter Brötzmann, Akira Sakata en Julie Kjær – laat Parker een beklijvende performance horen, vol individuele genialiteit, maar meest van al nog met een collectieve cohesie die wordt uitgevoerd met majestueuze verbeelding en een eindeloze veelzijdigheid. Dropa Disc #004 Evan Parker – John Edwards – Steve Noble: PEN is de eerste release ooit van dit trio, perfect passend naast het beste werk in de immer uitzettende discografieën van deze drie giganten.

Dropa Disc #004
CD edition of 500
Evan Parker – John Edwards – Steve Noble: PEN
Release: Maart 2017

Evan Parker: Tenor saxophone
John Edwards: Double bass
Steve Noble: Drums & Percussion
Recorded by Michael Huon at the Oorstof concert series, Zuiderpershuis, Antwerp 24 January 2015
Edited & Mixed by Michael Huon and Koen Vandenhoudt at Odeon 120, Brussels 2016
Mastered by Michael Huon at Odeon 120, Brussels 2016
Live concert produced by Sound in Motion
Produced by Koen Vandenhoudt
Executive Producers: Koen Vandenhoudt & Christel Kumpen
Cover Design & Layout: Pascal Cools

Eerste release van het stellaire trio Evan Parker, John Edwards & Steve Noble.
U kan de cd Evan Parker – John Edwards – Steve Noble (Dropa Disc #004) bestellen door ons te mailen: Klik hier !
Meerdere Dropa Disc releases in een keer bestellen? Mail ons hier ! voor gecombineerde verzendingskosten.

 

Uitgebreide tekst door Guy Peters (Enola Magazine, Gonzo Circus, Cadence … ):

Evan parker behoort zonder enige twijfel tot de topliga van de vrije improvisatoren. Hij wordt beschouwd als een van de meest vernieuwende, uitdagende én consistente vertegenwoordigers van de Europese avant-garde van de voorbije vijftig jaar. Samen met Alexander von Schlippenbach, Peter Brötzmann, Fred Van Hove en een handvol anderen is hij een van de barricadenstormers die de lat hoger gelegd hebben. Best van al: hij is nog altijd actief op dat hoogste niveau. Ook toen hij in de Oorstof-serie aantrad met de uitstekende ritmesectie van John Edwards (bas) en Steve Noble (drums), stond hij garant voor een memorabele avond.

Parker is niet enkel een legende door zijn technische meesterschap of individuele benadering van de sopraan- en tenorsaxofoon, maar ook omdat hij lid en/of leider was/is van een aantal cruciale bands. Hij maakte natuurlijk deel uit van het legendarische Brötzmann Octet dat de Big Bang-plaat Machine Gun opnam, en hij is lid van twee van de meest bejubelde trios in de geschiedenis van de geïmproviseerde muziek: de ene met von Schlippenbach en Paul Lovens, en de andere met Barry Guy en Paul Lytton. Ook zijn reeds gedocumenteerde trio met John Edwards en Mark Sanders kreeg behoorlijk wat erkenning. Intussen speelde Parker met zoveel kleppers, dat het haast niet te geloven is dat het machtige trio met John Edwards en Steve Noble nog niet opgenomen werd. Tot nu dus.

Edwards en Noble vormen een hechte ritmesectie, die verscheen naast o.m. Alex Ward, Hans Koch, Alan Wilkinson, Peter Brötzmann, Sophie Agnel en, meest recent, Julie Kjær. En ook al zat een samenwerking er aan te komen, toch is het resultaat nog altijd opzienbarend, zoals deze nieuwe release van Dropa Disc bewijst. Niemand gaat op het rempedaal staan, de muzikanten zijn ook nergens te respectvol en het is ook geen gedoe van ongeduldige furie. Nee, in plaats daarvan horen we drie meesters in de weer met een imposante beheersing – met Parker die het deze keer bij tenor houdt – zonder de cohesie van de performance uit het oog te verliezen. Het zit vol met opvallende solo- en duomomenten, en ook al behoren die tot de vele hoogtepunten, toch hoor je hier een uitzonderlijk solide eenheid aan het werk.

We waren al vertrouwd met het Steve Noble’s bereik, hij viel immers al te horen op Dropa Disc #001 (los bordes de las respuestas, van het Saint Francis Duo met Stephen O’Malley), maar toch is het verdomd opwindend om zijn verbazingwekkende dynamiek en bereik van texturen, energie en ritmes te aanhoren. Even comfortabel binnen abstracte expressie als ontvlambare interactie, hij is de man die je nodig hebt voor een evenwicht van bedachtzaamheid en vitale energie. Edwards is dan de ideale sidekick: een muzikant met een beweeglijke, intelligente en soms fysieke aanpak die kan aankomen als een pak rammel. Samen creëren ze een complexe, levendige en verrassend soulvolle performance, die dient als fundament, impuls en sparring partner voor Parkers associatieve aanpak.

Daardoor draaide dit uitzonderlijke concert niet rond makkelijke effecten, wilde climaxen of opruiende energie. In plaats daarvan werd het een viering van de vrijheid en wat ermee aangevangen kan worden. In z’n beste momenten klinkt het alsof de muziek een vanzelfsprekende richting krijgt met een organische samenhang. Niet omdat de drie vervallen in voorspelbare patronen, maar omdat de muziek het lijkt over te nemen, uit de muzikanten vloeit in een eenduidige taal – iets vergelijkbaars zagen we een paar maanden later ook gebeuren toen Ballister een bezoek bracht aan Oorstof, check daarvoor Dropa Disc #005. Als je Parker observeert, dan zie je hem daar vaak staan in die stoïcijnse, onbeweeglijke pose, maar die adjectieven konden amper verder verwijderd zijn van de essentie van deze muziek. De performance op dit album gaat over rusteloze beweging en onophoudelijke interactie. Het is een eerbetoon aan het potentieel van de vrije muziek.

**** Bespreking door Martin Schray Freejazz Blog.
http://www.freejazzblog.org/2017/04/evan-parker-john-edwards-steve-noble.html

Bespreking door Julian Cowley The Wire Magazine.
http://soundinmotion.be/wp-content/uploads/PEN_TheWire_JulianCowley.pdf
Vragen? mail ons via: dropadisc@soundinmotion.be

 

Meerdere Dropa Disc releases in een keer bestellen? Mail ons hier ! voor gecombineerde verzendingskosten.

Dropa Disc releases zijn verkrijgbaar in Europa via Soundohm  en in de US via Squidco.

 

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML