Adventurous music and things

G A B B R O: GRANULAR LP

1_DD008_gabbro_LP_FRONT_WEB

G a b b r o, Hanne De Backer’s baritonsaxproject, hanteerde een relatief eenvoudig duo-concept voor dat titelloze debuutalbum, en dat wordt nu op z’n kop gezet voor opvolger Granular. Marc De Maeseneer is opnieuw van de partij, maar het duo krijgt nu gezelschap van experimenteel bassist Raphael Malfliet en de al even opvallende vocaliste Agnes Hvizdalek. Granular combineert studio-opnames met opnames van het Summer Bummer Festival in 2018, en zet in op fragmentering, aandacht voor detail en een spel van klank en ruimte dat de luisteraar best ondergaat zonder verwachtingen. Het resultaat is immers een opvallend originele inkijk in een universum vol ongewone technieken, met opnieuw een evenwicht van het persoonlijke en een radicale openheid, waardoor de korrels uit de titel uitgroeien tot een breed, organisch geheel.

DROPA DISC #008
LP – 45 rpm – Edition of 300
G A B B R O: GRANULAR
SIDE A: 1) MONDAY – 2) TUESDAY – 3) WEDNESDAY – 4) THURSDAY
SIDE B: 1) FRIDAY – 2) SATURDAY – 4) SUNDAY
Release: Sep 2019 – verzending vanaf 10 sep 2019

Hanne De Backer: Baritone Saxophone, Bass Clarinet
Agnes Hvizdalek: Voice
Raphael Malfliet: El. Bass
Marc De Maeseneer: Baritone Saxophone

Monday to Friday recorded by Christophe Albertijn at Rabbit Field Studio, Hoboken, 25th & 27th of August 2018
Sunday recorded by Nick Symons at Sound in Motion’s Summer Bummer Festival, Antwerp, 26th of August 2018
Edited by Hanne De Backer
Mixed by Christophe Albertijn, Brussels 2019
Mastered by Frederic Alstadt, Brussels 2019
Produced by Hanne De Backer

Executive Producers: Koen Vandenhoudt & Christel Kumpen
Cover Artwork: Get Home by Charline Tyberghein
Layout: Kris Delacourt

 

Uitgebreide tekst door Guy Peters (Enola Magazine, Gonzo Circus, Cadence … ):

De trailer die voorafging aan Granular gaf al een idee over wat te verwachten en zette de titel meteen om in de praktijk: het eerste dat je zag waren handen, nekken, mondstukken, voeten, snaren en kleppen. En de beelden konden wazig zijn. M.a.w.: wat je zag waren fragmenten, details, delen van een groter geheel. Ze deden je nadenken over dat grotere geheel, en vestigden tegelijk de aandacht op zichzelf. ‘Granular’ betekent ‘korrelig’ en ‘korrelvormig’. Termen die hier van toepassing zijn op verschillende niveaus.

Maar eerst nog een zijstap, want Hanne De Backer begon eigenlijk vanuit een confrontatie tussen vrije improvisatie en gesloten ruimtes. Tijdens een bezoek aan de psychiatrische vleugel van de Antwerpse gevangenis leidden grafische scores tot vocale improvisaties die op hun beurt een impact hadden op de opnames die gemaakt werden. Deze keer was g a b b r o een echte band, want het bekende duo van De Backer en Marc De Maeseneer werd aangevuld met experimenteel vocaliste Agnes Hvizdalek en elektrisch bassist een componist Raphael Malfliet.

Luisteren naar Granular is meteen een verrijking van de indrukken die de trailer gaf, met die gestreken snaren, aanzwellende saxofoon- en basklarinet-drones and Hvizdalek’s merkwaardige gekir in ‘Monday”. De rest van het album ontvouwt zich al snel tot een bezwerend parcours voor gulzige oren, gevuld met gefluisterde texturen en geluiden, opvallend gebruik van adem en speeksel, hout en metaal, en de talloze manieren waarop snaren kunnen aangeraakt en gemanipuleerd worden. En dan is er natuurlijk nog het oudste instrument: de menselijke stem met die eindeloze mogelijkheden, en Hvizdaleks onwaarschijnlijke controle over haar stembanden, en haar ongewone en geïnspireerde technieken.

De muziek heeft een en ander gemeen met de gedetailleerde producties van het Mikroton-label en geluid-gebaseerde experimenten van goed volk als Martin Küchen, John Butcher en Polwechsel, maar is ook verrassend origineel in zijn aanpak. Het klinkt misschien meer abstract en cerebraal dan dat debuut, maar het is ook stoutmoediger, zoekend in de zone tussen vrije improvisatie, geluidskunst en een complex klankenlabo voor kneedbare klanken. Het combineert een intense intimiteit – de soort die je enkel kan delen met zij die je volledige vertrouwen krijgen – met een opvallend openheid.

Op die manier groeit Granular uit tot een geslaagde evenwichtsoefening. Geplukt uit drie dagen van opnames, live en in de studio, groeien deze zeven stukken uit tot een persoonlijke puzzel die de luisteraar uitnodigt om mee in het diepe te duiken. Er valt amper een conventioneel geluid of gangbare techniek te bespeuren, maar de muziek beweegt met een organische flow die de aandacht blijft vasthouden. En ook al komt er heel wat fragmentering kijken bij de bronnen en aanpak, toch vormen al die kleine korrels samen een gaaf plaatje dat volledig aanvoelt en voortdurend de verbeelding stimuleert.

GABBRO_FRONT_AND_INSERT

GABBRO_BACK_AND_INSERT2

Meerdere Dropa Disc releases in een keer bestellen? Mail ons hier ! voor gecombineerde verzendingskosten.

Dropa Disc releases zijn verkrijgbaar in Europa via Soundohm  en in de US via Squidco.

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML