Adventurous music and things

Kris Vanderstraeten: Trommels! LP

2_DropaDisc002_voorkant kopie

Percussionist Kris Vanderstraeten is een van de best bewaarde geheimen van de Belgische improvisatie. Sinds de jaren zeventig gaat hij aan de slag met zijn unieke set-up en uiteenlopende samenwerkingen: het trio Sureau, een duo met Timo Van Luijk, performances en/of opnames met jonge experimentalisten. Trommels!, de tweede release van Dropa Disc, is Vanderstraetens tweede soloalbum. Het lokt de luisteraar binnen in een wereld zonder afspraken, een plaats waar intuïtie en verbeelding bepalen wat gebeurt. Vanderstraeten speelt niet volgens de regels, hij probeert ze compleet te verleggen. Zijn drumkit is niet zomaar een instrument; het is een geluidsgenerator om het maximale potentieel van textuur, dynamiek en ruimte te verkennen.

Dropa Disc #002
LP edition of 300

Kris Vanderstraeten: Percussie, Snaren & Objecten
Live opgenomen in het Zuiderpershuis voor de Oorstof series, georganiseerd door Sound in Motion/Oorstof, 23 november 2014
Opname,Mix & Mastering: Michael W. Huon, Brussel, 2016
Foto op deze zijde: Daniël Van Acker
Foto Voorkant: Olie zoeken in de zuiderse moerassen (Irak in Beeld – 1958)
Cover lay-out: Gerard Herman & Kris Vanderstraeten
Met dank aan: Koen, Christel, Gerard, Daniël en Ivo

U kan de lp Kris Vanderstraeten: Trommels ! (Dropa Disc#002) bestellen door ons hier ! te mailen of via de PayPal buy button.
Meerdere Dropa Disc releases in een keer bestellen? Mail ons hier ! voor gecombineerde verzendingskosten.

Uitgebreide tekst door Guy Peters (Enola Magazine, Gonzo Circus, Cadence … ):

Ergens in de jaren zestig ging het besef van wat een drummer kon doen, of werd verondersteld van te doen, sterk te veranderen. Percussionisten waren daarvoor ritmische sterkhouders, de meesters van de tijd, maar dan begonnen enkelen de rol van de drummer in een ensemble te herdefiniëren. Dat leidde tot een meer gelijkwaardige positie. Luister naar de klassieke opnames van en met Sunny Murray en Milford Graves, en er is eigenlijk niets voorhanden om je te doen vingerknippen, ook al bewaarden ze (maar ook anderen, zoals Rashied Ali en Andrew Cyrille) vaak een zekere puls onder het oppervlak.

En de Europeanen? Die gingen vaak nog een stap verder, slaagden er in om zelfs de laatste resten van de Afrikaanse trance te vervangen door totale abstractie. Pioniers als Sven-Åke Johansson, Günter ‘Baby’ Sommer en Han Bennink creëerden eigenlijk een nieuwe percussietaal. Vooral in het Verenigd Koninkrijk was er een golf van drummers – John Stephens, Tony Oxley, Eddie Prévost, Paul Lytton – die de afstand tussen vrije improvisatie en geluidskunst leek te willen overbruggen.

Enter Belgische drummer/percussionist Kris Vanderstraeten, die zich naar verluidt bekeerde tot de vrije muziek na het bijwonen van een performance van het legendarische trio van Peter Brötzmann met Fred Van Hove en Han Benninks. Sindsdien is hij blijven experimenteren met zijn zelfgebouwde drumkit in allerhande bezettingen: er is het trio Sureau (met Jean Demey en Jean-Michel Van Schouwburg), er waren samenwerkingen met diverse muzikanten als Sabu Toyozumi, John Russell en frequente speelpartner Timo van Lijk, en hij speelde de voorbije jaren regelmatig met exponenten van een nieuwe generatie experimentalisten (Christophe Albertijn, Sandrine Verstraete, Gino Coomans, Gerard Herman,…).

De ‘bevrijding’ van de drummer leidde ook tot de soloperformance. Aangezien de drummer niet noodzakelijk ten dienste van een belangrijke/dominante leider speelde, kon die zich ook helemaal laten gaan in een persoonlijke speeltuin. Trommels! is Vanderstraetens tweede soloalbum, na zijn debuut op Ultra Eczema (2012). En je hoort hem hier in het midden van zijn comfortzone: met een drumkit die niet enkel bestaat uit zijn persoonlijke collectie toms en cymbalen, maar een hele resem objecten. Stukken hout, metaal, plastiek, speelgoed en keukengerief. Ze kunnen allemaal een plaats krijgen, aangewend worden in een geluidswereld van eindeloze mogelijkheden.

Een beetje vergelijkbaar met Paul Lytton, werkt Vanderstraeten aan auditieve uitstappen, transformaties die haast functioneren als een microscoop voor geluid. Het resultaat heeft dan ook niets van doen met swing, herhaling of herkenbare ritmes, maar met textuur, dynamiek en ruimte. Zoek niet naar dat ene ritme, die innerlijke metronoom. Laat je in plaats daarvan meenemen door een artiest die zijn instrument gebruikt als een geluidsgenerator, een platform voor intuïtie en verbeelding, met ruisende, kloppende, zuchtende, krakende en stuiterende impulsen die steevast naar nieuwe trajecten leiden.

Reviews:
Gonzo Circus: Avonturen voor de oren…
http://www.gonzocircus.com/trommels-3/

 

Meerdere Dropa Disc releases in een keer bestellen? Mail ons hier ! voor gecombineerde verzendingskosten.

Dropa Disc releases zijn verkrijgbaar in Europa via Soundohm  en in de US via Squidco.

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML