Adventurous music and things

9/03/2023 – 20:00
Les Ateliers Claus

ARASHI: SAKATA – NILSSEN-LOVE – BERTHLING + DAHL – DALEN – SØVIK

Oorstof
ARASHI: SAKATA - NILSSEN-LOVE - BERTHLING + DAHL / DALEN / SØVIK

Tickets

VVK: 15.00 €
Kassa: 17.00 €
Tickets

Tijdschema

Deuren: 20:00
Concert: 20:30

Locatie

Les Ateliers Claus
Routebeschrijving

ARASHI: AKIRA SAKATA – PAAL NILSSEN-LOVE – JOHAN BERTHLING

Een tiental jaren geleden werd met Arashi een bijzonder pact gesmeed tussen drie vooraanstaande figuren binnen de freejazz en improvisatie. De befaamde Japanse saxofonist Akira Sakata vond in de Zweedse bassist Johan Berthling (Fire!) en de Noorse drummer Paal Nilssen-Love (The Thing, Large Unit) de ideale handlangers voor wat ondertussen een van de meest dynamische en energieke trioformaties van vandaag mag worden genoemd.

Het buitengewone uithoudingsvermogen van de drie muzikanten en de drang om zichzelf en de muziek te overstijgen maakten van hun eerste concert op het Molde Jazzfestival in 2013 een groot succes. Dat vertaalden ze enkele dagen later naar de studio, waar ze met het album ‘Arashi-Storm’ (Trost Records) een moderne klassieker opnamen. Twee jaar later bracht het trio een tweede langspeler uit, ‘Semikujira’, die tevens werd gebruikt als soundtrack. Hun meest recente cd ‘Jikan’ verscheen onlangs op PNL Records. Na eerdere tournees in Europa en Japan, en een reeks afgelaste pogingen door de pandemie, tekent Arashi nu present voor een langverwachte nieuwe Europese concertreeks.

Saxofonist Akira Sakata, geboren in 1945, vertegenwoordigt de harde kern van de Japanse freejazz en bouwde in zijn carrière een stevige livereputatie uit. Samen met drummer Takeo Moriyama en pianist Yosuke Yamashita veroverde hij Europa en de Verenigde Staten tijdens verschillende tournees. Sakata verblufte in 2022 nog met een set op het Claus -podium met het verschroeiende Entasis (Di Domenico, Damianidis, Skoric). Met Arashi blijft hij die krachtige Japanse freejazz wereldwijd verder verspreiden.

Johan Berthling ontpopte zich in zijn carrière als een ware krachtpatser op de contrabas, dankzij zijn werk voor bands als Tape, Fire! en Angles 9. Hij is tevens oprichter van het label Häpna Records en was in 2022 – samen met Oren Ambarchi en Andreas Werliin – verantwoordelijk voor een van de beste release van het jaar met ‘Ghosted’ voor het Amerikaanse Drag City.

Paal Nilssen-Love is waarschijnlijk de meest actieve drummer van Noorwegen. Zijn onmiskenbare kracht en dynamiek etaleert hij reeds vele jaren in het gezelschap van onder meer Peter Brötzmann, Mats Gustafsson (The Thing), Dave Rempis (Ballister), Ken Vandermark, Terrie Ex (Lean Left) en met zijn grotere bands Large Unit en Circus.

AMALIE DAHL – HENRIK SANDSTAD DALEN – JOMAR JEPPSSON SØVIK

Dahl/Dalen/Søvik is een improviserend trio uit Oslo. Met een achtergrond in freejazz, noise en avant-garde spelen ze muziek in die is geïnspireerd door onder meer Anthony Braxton, Mette Rasmussen en Ingebrigt Håker Flaten.

Het trio bestaat uit de in Oslo residerende Deense Amalie Dahl (Dafnie, Trondheim Jazz Orchestra) op altsax en de Noorse ritmetandem van Henrik Sandstad Dalen (Passe Planta, Sex Magick Wizards) op contrabas en Jomar Jeppsson Søvik (Actual Music) op drums. Ze maken alledrie deel uit van de bloeiende improvisatiescene van Oslo. Hun debuutalbum ‘Fairytales For Daydreamers’ verschijnt in maart op Nice Things Records. Het betreft een live-opname van hun allereerste concert, waarop de luisteraar kan ervaren hoe het trio gensters slaat in een levendige en avontuurlijke set van 45 minuten. Zelfzeker navigeren ze zich van een beleefd rondje kennismaken doorheen diepgaande muzikale conversaties en furieuze twistgesprekken tot een uiteindelijke verzoening. Alsof ze elkaar al heel hun leven kennen.

Een samenwerking tussen: Oorstof – Les Ateliers ClausAncienne Belgique

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML