Promoting adventurous music and things

3/02/2017 – 18:00
deSingel

Fred Van Hove at 80 – CELEBRATING FREE MUSIC & MINDS – DAG 1 – UITVERKOCHT !

Oorstof
Fred Van Hove at 80 - Celebrating Free Music and Minds - DAG 1

Tijdschema

Deuren: 18:00
Concert: 20:00

Locatie

deSingel
Routebeschrijving

Fred Van Hove at 80 ‘Celebrating Free Music and Minds’ is een tweedaags festival dat de carrière en de tachtigste verjaardag van deze internationaal gerenommeerde pianist en pionier van de vrije muziek en improvisatie centraal stelt. Niet alleen de belangrijke internationale muzikale bijdrage die Fred Van Hove al ruim 50 jaar levert, maar evenzeer zijn voortrekkersrol op het organisatorisch vlak – denk aan de 34 edities van het Antwerpse Free Music Festival – en zijn streven naar een degelijk statuut, ondersteuning en speelkansen voor muzikanten, zijn elementen die dit festival mee vormgeven. Op deze pagina vindt u alle info over Dag 1 van het festival. Voor info over Dag 2: Klik hier !

De waardevolle rol die Fred Van Hove speelt in de ontwikkeling van de vrije improvisatie, jazz, freejazz en avontuurlijke muziek, wordt bevestigd door de spontane reacties van de genode artiesten –  lokaal en  (inter)nationaal – op de vraag om te participeren. Nieuwkomers en pioniers, gerenommeerde spelers, lokale en internationale gasten en verrassende combinaties worden gepresenteerd in een uniek, drempelverlagend kader. Samen met Fred Van Hove betonen ze eer aan een rijk muzikaal verleden en laten ons proeven van wat de toekomst te bieden heeft…

DAG 1 deSingel
18.00 u. Feestelijke opening van het festival Wandelgang
20.00 u. Quat > Van Hove – Lovens – Vandeweyer – Blume Blauwe Zaal
21.00 u. Gebruers – Coomans – Van Heertum Blauwe Zaal
22.00 u. Hus – Leroy – Van Hove > Salute to Eddy Loozen Blauwe Zaal


Tickets vr 3 Februari:
 €26 (basic) / €22 (-25/65+) / €8 (-19 jaar)

Tickets za 4 Februari: €34 (basic) / €28 (-25/65+) / €8 (-19 jaar)
Combi Ticket: €48.00 (basic) / €38.00 (-35/65+)

 

FRED VAN HOVE

7_fredvanhove__geertvandepoeleweb© Geert Vandepoele

Fred Van Hove (1937) is pianist, accordeonist, kerkorganist, klokkenspeler en componist. Na zijn studies muziektheorie en harmonie hogere graad en piano (uitmuntendhdeid) speelt hij diverse jazzstijlen en dansmuziek alvorens hij met lokale muzikanten (Van De Ven, Wanders, Zinzen) een doorbraak richting improvisatie forceert. Hij is professioneel freelance muzikant sinds 1964 en behoort tot de eerste generatie Europese vrije improvisatoren. In 1968 zet hij samen met Peter Brötzmann, Buschi Niebergall, Peter Kowald, Han Bennink, Sven-Åke Johansson, Evan Parker en Willem Breuker de Europese improvisatie op de internationale kaart met de legendarische lp Machine Gun. Later maakte hij deel uit van een trio met Brötzmann en percussionist Han Bennink.

Begin jaren 70’ neemt hij voor het Belgische ‘Vogel Records’een solo-album op, gevolgd door en album in duo met de Antwerpse saxofonist Cel Overberghe. ‘Complete Vogel Recordings’ – inmiddels opnieuw uitgegeven door het Amerikaanse Atavistic Records – geldt als een klassieker van de Europese improvisatie. Van Hove is een van de oprichters van WIM (Werkgroep Improviserende Musici) – een vzw die sinds 1972 de belangen van muzikanten uit de vrije improvisatie verdedigt – waarmee hij jarenlang het toonaangevende Free Music Festival organiseerde.

Sindsdien speelt Fred Van Hove met vrijwel alle groten uit de jazz en improvisatie, onder wie Evan Parker, Paul Lovens, Steve Lacy, Tony Oxley … In 1996 werd hij door de Vlaamse regering benoemd tot Culturele Ambassadeur van Vlaanderen, in 2010 kreeg hij de Sabam Prijs als gevestigde waarde en op 28 januari 2017 mocht hij een Klara-prijs voor zijn carrière in ontvangst nemen.

 

QUAT > FRED VAN HOVE – PAUL LOVENS – ELS VANDEWEYER – MARTIN BLUME

3_2015-03-22-quat-remi-059© Rémi Angeli

Met de in Berlijn residerende Belgische vibrafoniste Els Vandeweyer en de Duitse percussionisten Paul Lovens en Martin Blume verzamelt Fred Van Hove niet alleen een bijzonder instrumentarium rond zich – enkel percussie, maar brengt hij evenzeer drie verschillende generaties improvisatoren samen. Quat is een van de meest actieve groepen waarmee Van Hove nog steeds internationaal op het podium staat.

Fred Van Hove (piano) – Paul Lovens (drum, percussie) – Els Vandeweyer (vibrafoon) – Martin Blume (drum, percussie) 

 

SEPPE GEBRUERS – GINO COOMANS – NIELS VAN HEERTUM

nielsvanheertum3__vandepoelewertelaers© Vandepoele – Wertelaers – Vandepoele

Niets mooier dan de jonge generatie improvisatoren aan de haal te zien gaan met de erfenis van pioniers als Fred Van Hove. Gebruers (piano) en Van Heertum (eufonium, trompet), beiden actief in Ifa Y Xango profileren zich na hun opleiding aan het Antwerpse conservatorium steeds meer als begenadigde muzikanten en improvisatoren. Op vraag van Fred duiken ze in een muzikaal avontuur met de Antwerpse cellist Gino Coomans – bekend van zijn werk in Sheldon Siegel.

Seppe Gebruers (piano) – Gino Coomans (cello) –  Niels Van Heertum (eufonium, trompet)

 

WALTER HUS – CHRISTIAN LEROY – FRED VAN HOVE > Salute to Eddy Loozen

mllh4_leroy-lozen-hus-vanhove© Gérard Rouy

MLLH4 zo heet het oorspronkelijk Belgisch kwartet dat de componisten, pianisten en improvisatoren Walter Hus, Christian Leroy, Fred Van Hove en Eddy Loozen in 1984 vormen. Van Hove grijpt nu de gelegenheid aan om samen met Hus en Leroy eer te betonen aan de in 2014 overleden pianist, avant-gardist en gerenommeerd vernieuwer Eddy Loozen.

Fred Van Hove (piano), Walter Hus (piano), Christian Leroy (piano)

Lees hier het artikel van Didier Wijnants over Fred Van Hove in deSingel magazine.

deSingel Programmabrochure Fred Van Hove at 80.

Lees hier het artikel van Gérard Rouy over Fred Van Hove voor Liberté-Hebdo (French)

Fred Van Hove & Cel Overberghe in deze Klara Late Night uitzending

 

 

Fred Van Hove At 80 ‘Celebrating Free Music And Minds’ kwam tot stand in rechtstreeks overleg met Fred Van Hove, Sound in Motion/Oorstof en New Think, met de steun van Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen, deSingel en Petra Och Karl Erik Hedborgs Stiftelse.

Stad Antwerpen provincie_antwerpen_logo_cmyk simlogowit logo-desingel pkhedborg_logoweb
De Singer TRIX Tryp Windham Antwerp

Klik voor kortingen hotelboeking

WPML Kraak Les Ateliers Claus AB Salon Vooruit Het Bos coStA Zuiderpershuis Stad Antwerpen DEStudio Vlaanderen