Adventurous music and things

23/07/2019 – 18:30
Onder Stroom

JOHN DIKEMAN – WILLIAM PARKER – HAMID DRAKE + NILS VERMEULEN

Oorstof
JOHN DIKEMAN - WILLIAM PARKER - HAMID DRAKE + NILS VERMEULEN

Tickets

VVK: €
Kassa: €

Tijdschema

Deuren: 18:30
Concert: 20:30

Locatie

Onder Stroom
Routebeschrijving

De ultra dynamische saxofonist John Dikeman brengt met William Parker en Hamid Drake een van de meest gegeerde ritmetandems uit de jazz en geïmproviseerde muziek naar Antwerpen voor een exclusief concert dat doorgaat in  Onder Stroom, Tavernierkaai 11, Antwerpen. Om u in de perfecte stemming te brengen voegt Oorstof daar Nils Vermeulen met een bassolo aan toe om 20h30 en een heerlijke huisbereide maaltijd vanaf 18.30 u. !

JOHN DIKEMAN – WILLIAM PARKER – HAMID DRAKE

parkerdrakedikeman_LaurentOrseau

Een clubconcert midden in het festivalseizoen? Voor het trio John Dikeman, William Parker en Hamid Drake maken we graag een uitzondering. De groep ontstond enkele jaren geleden naar aanleiding van het Doek festival in Amsterdam, waar Dikeman de gelegenheid kreeg een band naar eigen smaak samen te stellen. Zijn keuze viel meteen op de twee muzikanten die hem het meest hebben beïnvloed in zijn carrière: bassist William Parker en drummer Hamid Drake, beide legendarische improvisatoren die al enkele decennia een vijfsterren-ritmesectie vormen voor o.a. Peter Brötzmann (in trio én in het fenomenale kwartet Die Like A Dog), Fred Anderson, Jemeel Moondoc, Conrad Bauer, Frode Gjerstad, Assif Tsahar en Charles Gayle.

De keuze van de veel jongere Dikeman voor twee mastodonten van de vrije muziek is tegelijk logisch én gedurfd. De saxofonist beseft dat hij zich hiermee blootstelt aan vergelijkingen met enkele van de meest imponerende rietblazers, maar risico’s schuwen ligt nu eenmaal niet in zijn aard. Dat bewijst ook zijn werk met het nietsontziende terreurtrio Cactus Truck en Universal Indians (beide eerder te zien in de Oorstof-reeks), dat regelmatig samenwerkt met Joe McPhee.

De eerste tournee van het trio Dikeman/Parker/Drake  werd een triomftocht en resulteerde in Live at La Resistenza, een plaat die vlot en geheel terecht de eindejaarslijstjes haalde en komaf maakt met het etiket gelegenheidsformatie. Integendeel, de immer onweerstaanbare maar ongrijpbare grooves van de Parker en Drake vormen nu enkele jaren het favoriete speelterrein van Dikeman, die zich binnen deze context heeft ontpopt tot een saxofonist met een vastbesloten muzikale visie.

NILS VERMEULEN

NilsvermeulenHafest_Vandepoele© Geert Vandepoele

Nils Vermeulen speelt staande en elektrische bas, heeft als standplaats Gent. Uit de diverse projecten waarin hij speelt, blijkt duidelijk zijn brede muzikale interesse. Wat al deze projecten verbindt is geluid. Vermeulen graaft steeds verder naar de essentie van geluid en geluidsproductie, -vibraties en de hiermee samengaande esthetiek. In de lente deelde Vermeulen nog het podium met William Parker tijdens het Ha’fest in Gent en zal nu deze bijzondere concertavond in stijl aftrappen met een uitdagende bassolo.

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML