Promoting adventurous music and things

26/08/2018 – 15:00
De Studio

Summer Bummer Festival 2018 – DAG 2

Oorstof
Summer Bummer Festival 2018 - DAG 2

Tijdschema

Deuren: 15:00
Concert: 16:00

Locatie

De Studio
Routebeschrijving

Op de tweede dag van het Summer Bummer Festival zal THE FOUNDER EFFECT – met ALAN WILKINSON, JOHN COXON, PAT THOMAS en STEVE NOBLE, enkele exponenten van de Britse improvisatie – worden vervoegd door J.SPACEMAN gitarist en frontman van legendarische bands als Spaceman 3 en Spiritualized, krijgen DENNIS TYFUS en METTE RASMUSSEN ofte BAZUINSCHAL het gezelschap van de al even legendarische en inspirerende riet- en koperblazer JOE McPHEE, valt de hardst werkende Nederlandse drummer ONNO GOVAERT de Portugese armada THE ATTIC met RODRIGO AMADO en GONÇALO ALMEIDA binnen, wordt power improv met slechts  drum en keyboards naar een nieuw niveau getild door DIDDI KERN en PHILIPP QUEHENBERGER, laten ALEXANDER HAWKINS, TOBIAS DELIUS en ERIC BOEREN de ritmesectie op stal staan en gaan loos op piano, riet- en koperblaasinstrumenten, zal het strakke baritonsaxduo G A B B R O van HANNE DE BACKER en MARC DE MAESENEER uitgebreid worden tot een stevig kwartet met de delicate abstracte vocalen van AGNES HVIZDALEK en het resonerende lage gerommel van bassist RAPHAEL MALFLIET en   deelt LIMPE FUCHS haar expertise en ervaring in resonerende instrumenten en klanken tijdens een actieve improvisatieworkshop. Naast deze beklijvende concerten is er ok op deze tweede dag een gratis toegankelijk gedeelte met een toegewijde PLATENBEURS, enkele verrassende MUZIEKFILMS en een stand met homemade SLOW FOOD.

!

THE FOUNDER EFFECT WITH J. SPACEMAN

foundereffect kopie 2

Met John Coxon, Steve Noble, Pat Thomas, Alan Wilkinson en gast J. Spaceman (Spiritualized, Spaceman 3) bundelt The Founder Effect het kruim van de Britse improvisatie. Gitarist John Coxon schakelde begin 2000 als Spring Heel Jack moeiteloos van drum & bass naar avontuurlijke klanken en improvisatie. Hij klust bij in bands als Spiritualized en The About Group en bestiert het toonaangevende Treader-label. Drummer Steve Noble, een van de meeste dynamische drummers uit de jazz en improvisatie, schittert op twee Dropa Disc-releases: In het gezelschap van Stephen O’Malley van SunnO))), opgenomen tijdens de eerste Summer Bummer-editie in 2014 en met Evan Parker en John Edwards, een opname uit de Oorstof-reeks uit 2015.

Alan Wilkinson laat sinds de jaren tachtig alt-, baritonsax en basklarinet liefst op hoog volume tegen de oren kletsen, verkaste in 1990 van Leeds naar Londen en speelt sindsdien een belangrijke rol in de Britse improvisatiescene. Path Thomas ontwikkelde over de jaren een bijzondere pianosstijl waarbij jazz, improvisatie en hedendaagse compositie op een natuurlijke manier worden samengebracht. In toevoeging aan dit tot de verbeelding sprekende kwartet krijgt gitarist J. Spaceman – aka Jason Pierce van de legendarische bands Spaceman 3 en Spiritualized – een vrije rol om de muzikale avonturen van The Founder Effect naar nieuwe hoogtes te stuwen.

JOE MCPHEE – METTE RASMUSSEN – DENNIS TYFUS

tyfus_Rasmussen_MvPHee_Web

Bazuinschal is het wonderlijke duo van Mette Rasmussen (altsax) en Dennis Tyfus (stem, tapes, objecten). Bazuingeschal – hun eerste worp voor het Ultra Eczema label – zal tijdens Summer Bummer aan het publiek worden gepresenteerd. Maar omdat avontuur hen in de genen zit en omdat ze beiden de legendarische saxofonist en multi-instrumentalist Joe McPhee heel hoog hebben zitten, komt het Summer Bummer Festival zonder verpinken tegemoet aan de wens van Rasmussen en Tyfus om als trio te concerteren en ruimt met veel plezier het podium voor deze eerste spontane ontmoeting…

Alomtegenwoordig, dat is het minste wat we kunnen zeggen van de Deense – in Trondheim, Noorwegen residerende – saxofoniste Mette Rasmussen. Ze laat haar opmerkelijk zuiver en energiek saxspel gelden in diverse bands en samenwerkingen – denk aan Cocaine Piss, Godspeed You ! Black Emperor, Fire! Orchestra, Alan Silva, Pak Yan Lau, Paul Flaherty, Chris Corsano en Bazuinschal. Dat Dennis Tyfus meer in De Nor zit dan ergens anders komt door het feit dat deze welklinkende kunstenaar muziek en beeldendekunst zodanig vermengt dat het bijna strafbaar is. De Amerikaanse riet- en koperblazer Joe McPhee (78 inmiddels) debuteerde in 1967 bij Clifford Thornton’s New Art Ensemble en schreef geschiedenis met de release van Nation Time in 1970. Hij trad in de Oorstof eerder al aan in het gezelschap van Chris Corsano, Paal Nilssen-Love en Universal Indians en vindt nu een nieuwe uitdaging in het onvoorspelbare trio met Rasmussen, en Tyfus.

THE ATTIC > RODRIGO AMADO – GONÇALO ALMEIDA – ONNO GOVAERT

Almeida_Amado_Govaert

The Attic ontstond oorspronkelijk na een muzikale ontmoeting tussen Gonçalo Almeida (staande bas), Rodrigo Amado (tenorsax) en Marco Franco (drum) – drie invloedrijke muzikanten uit de Portugese jazz- en improvisatiescene. De debuutrelease van The Attic voor No Business Records in 2017 kon op veel bijval rekenen van pers en publiek. Voor het Summer Bummer Festival zal Onno Govaert (Cactus Truck, Polyband) bij The Attic plaats nemen achter de drum. Het belooft een erg dynamische en buitengewoon hartelijke ontmoeting te worden waarin de drie muzikanten blindelings met elkaar in dialoog treden.

De Portugese bassist Gonçalo Almeida resideert in Rotterdam en speelt in diverse projecten die gaan van moderne jazz, freejazz, jazzcore en vrije geïmproviseerde muziek. Hij maakt deel uit van bands als Albatre, The Selva en Spinifex en deelde het podium met improvisatoren als Ab Baars, Balasz Pandi, Chris Speed, Carlos Zíngaro en Fred Lonberg-Holm. Rodrigo Amado is een saxofonist met standplaats Lissabon, hij is leider van Motion Trio en het Wire kwartet. Amado heeft een hoogst eigen en erg soulvolle frasering op de tenorsax en werkt geregeld met topspelers als Joe McPhee, Kent Kessler, Chris Corsano en Taylor Ho Bynum.  Onno Govaert is een spilfiguur uit de Amsterdamse jazz- en improvisatiescene, is lid van Cactus Truck en The Polyband en werkte samen met diverse muzikanten als Wilbert de Joode, Ab Baars, Peter Brotzmann, William Parker, Barry Guy, Akira Sakata en Tristan Honsinger.

DIDI KERN – PHILIPP QUEHENBERGER

qed_c_maria_ziegelböckweb

Philipp Quehenberger (keyboards) en Didi Kern (drum) zijn beiden actieve leden uit de bruisende Weense muziekscene en maken samen muziek sinds 2002. The Quietus bestempelt hen als ‘twee van de meest meedogenloos energieke improvisatoren op de planeet’. Andere quotes uit de pers bevestigen dat hun muziek gaat van ‘brutale, stormachtige uitbarstingen tot slingerende exploraties van tijd en ruimte, een resultaat van hun ontelbare ontmoetingen in concertzalen, kunstgalerijen, clubs en rokerige jazzkelders waar ze met de regelmaat van de klok het publiek letterlijk wegblazen’. In 2017 richtten ze het Weense label en muziekplatform qed sounds op. De nieuwste worp van dit dynamische duo is het absurd kinetische album LINZ voor Boris Haufs Berlijn label Shameless. Hoe kinetisch dit duo uit de hoek kan komen zal duidelijk worden op 26 augustus als beide heren het podium van het Summer Bummer Festival betreden.

Philipp Quehenberger is een begenadigd pianist, kreeg zijn passie voor synthesizers met de paplepel ingegoten en maakt platen voor diverse labels als Cheap, Ego Vacuum, Taliban Records, Minimalsoul™ , Editions Mego en Hazard on Laton. Hij werkt geregeld samen met mensen als Didi Kern, Ilpo Väisänen (Pan Sonic), Mark Stewart (Pop Group) of Patrick Pulsinger… Didi Kern is een van de meest actieve en veelzijdige drummers uit de Weense muziekscene. BulBul, Broken.Heart.Collector, Fuckhead en Poisonous Frequenzies zijn enkele groepen waar hij mee geassocieerd wordt en met samenwerkingen met artiesten als Ken Vandermark, Peter Brötzmann, Mats Gustafsson en  Weasel Walter gaat hij ver buiten de Oostenrijkse grenzen.

ALEXANDER HAWKINS – TOBIAS DELIUS – ERIC BOEREN

delius_hawkins_boeren

Het trio Boeren/Delius/Hawkins speelt: DRIE PORTRETTEN. Het spreekt bijna vanzelf dat in die portretten de geportretteerde de solist is. Deze drie muzikanten kunnen een melodie spelen, kunnen die zich eigen maken en kunnen er al improviserend wat aan toe voegen. Het gegeven dat ze dat alle drie kunnen en dat ze alle drie aan de beurt komen levert op dat ze in elkaars portret ook de vrijheid krijgen om actief die portretten mee in te kleuren. Voor deze drie heren van stand spreekt het voor zich dat vrijheid niet kan bestaan zonder discipline…

Eric Boeren (trompet, kornet) is een erg veelzijdig muzikant is. Hij werkte samen met muzikanten als Peter Evans, Jason Adasiewicz, Han Bennink, Wilbert de Joode, Mike Reed en vorig jaar op Summer Bummer nog met eufoniumspeler Niels Van Heertum. Hij is tevens een van de oprichters van het Amsterdams muzikantencollectief Stichting Doek en brengt voor Summer Bummer 2018 een tot de verbeelding sprekend trio mee met pianist, componist en improvisator Alexander Hawkins – die zich de laatste jaren opwerkte tot een van de sterkste spelers uit de Engelse jazz- en improvisatiescene – en de internationaal gerenommeerde rietblazer Tobias Delius – geboren in Engeland, getogen in Mexico en Duitsland – residerend in Amsterdam waar hij een vaste waarde is in de improvisatiescene.

G A B B R O 4 > HANNE DE BACKER – MARC DE MAESENEER – AGNES HVIZDALEK – RAPHAEL MALFLIET

gabbro4

g a b b r o  is het avontuurlijke baritonsaxduo van Hanne De Backer and Marc De Maeseneer.  Ze  werken momenteel aan nieuw materiaal met verrassende  vocalen en op diverse locaties. In dat kader nodigen ze nu de stemkunstenares Agnes Hvizdalek en componist, elektrische basspeler Raphael Malfliet uit voor een meerdaagse opnamesessie en een exclusief concert als g a b b r o 4 tijdens het Summer Bummer Festival. Dit gloednieuwe kwartet richt zich op granulaire improvisatie waarbij het rekbare concept tijd en de bevreemdende klanken getuigen van een vastberaden muzikale visie.

De Belgische baritonsaxofonisten Hanne De Backer en Marc De Maeseneer laten zich gelden in een breed muzikaal spectrum. Toch gingen ze voor hun allereerste release als g a b b r o terug naar de traditie van de jazz en freejazz en drukten er vervolgens een geheel eigentijdse en eigenzinnige stempel op. Voor de opnames van deze eerste g a b b r o-release (el NEGOCITO Records 2017) onderzochten ze de rekbaarheid van het begrip tijd en tastten ze de mogelijkheden van de baritonsax af. Met de Oostenrijkse – deels woonachtig in Oslo – abstracte vocaliste Agnes Hvizdalek voegen ze nu een cruciale muzikale link toe richting granulaire improvisatie. Met de Antwerpse componist, elektrische basspeler Raphael Malfliet – van wie het werk de grenzen van compositie, improvisatie, ruimte en tijd opzoekt – vinden De Backer en De Maeseneer de delicate muzikale balans om de line up van g a b b r o 4 te vervolledigen.

LIMPE FUCHS > WORKSHOP – voor volwassenen en kinderen onder begeleiding van volwassenen – SINT JORIS KERK

LimpeFuchs_Workshop_Urbaniak

Limpe Fuchs ontwikkelt al meer dan veertig jaar een bijzonder muzikaal universum met haar stem, viola, en zelfgemaakte percussie-instrumenten en geluidsculpturen in brons, steen en hout. Tijdens deze korte en vooral spontane workshops gaat ze naar de essentie en de eenvoud van muzikale klanken. Ze leert de deelnemers natuurlijke ritmes te ontwikkelen en te luisteren naar de interne stem van de instrumenten en de omgeving, om uiteindelijk op een eenvoudige muzikale manier te communiceren. De deelnemers krijgen de kans om op de instrumenten en scultpuren van Limpe Fuchs te musiceren en mogen – zonder verplichting – eigen instrumenten meebrengen.

Praktisch:

-Locatie: Sint Joris Kerk > Mechelsesplein 24, Antwerpen

– 3 sessies van 35 minutes elk, voor een maximum van 6 mensen per sessie.

– Kinderen enkel onder begeleiding van volwassenen.

– De workshops zijn gratis, vooraf inschrijven is noodzakelijk via info@soundinmotion.be

– Timing:
Session 1 > 15.00 u. – 15.35 u.
Session 2 > 16.00 u. – 16.35 u.
Session 3 > 17.00 u. – 17.35 u.

 summerbummer_dag2full

 

De Singer TRIX Tryp Windham Antwerp

Klik voor kortingen hotelboeking

WPML Kraak Les Ateliers Claus AB Salon Vooruit Het Bos coStA Zuiderpershuis Stad Antwerpen DEStudio Vlaanderen