Adventurous music and things

24/08/2019 – 14:30
De Studio

SUMMER BUMMER FESTIVAL 2019 – DAG 2

Oorstof
SUMMER BUMMER FESTIVAL 2019 - DAG 2

Tijdschema

Deuren: 14:30
Concert: 15:15

Locatie

De Studio
Routebeschrijving

Het tweedaagse Summer Bummer Festival keert voor de vierde editie terug naar de fantastische site van DE Studio. Naast een divers en avontuurlijk festivalprogramma kan u op beide dagen gratis genieten van een platen- en labelbeurs, expo, workshop, performance en een eetstand met overheerlijk huisbereid slow food. Uw gastheer om u veilig doorheen het uitgebreide Summer Bummer-Programme te loodsen is AB programmator Kurt Overbergh …

Scroll verder op deze pagina voor info over Summer Bummer Dag 2, voor info over Summer Bummer Dag 1, klik hier ! Meer info over het Summer Bummer Late Night event vindt u hier !

DAG 2 – ZATERDAG 24/8:

PETER BRÖTZMANN/FRED VAN HOVE
MAN: THURSTON MOORE/FARIDA AMADOU/STEVE NOBLE
EMMELUTH’S AMOEBA: SIGNE EMMELUTH/CHRISTIAN BALVIG/OLE MOFJELL/KARL BJORÅ
CATH ROBERTS/TULLIS RENNIE/DIRK SERRIES
ANGEL BAT DAWID/JEB BISHOP/FRANK ROSALY
ADAM CADELL SOLO

LATE NIGHT: CELEBRATING 30 YEARS OF RADIO CENTRAAL’S FREAKSCENE
ANGEL BAT DAWID/HANNE DE BACKER/SIGNE EMMELUTH
YVES DE MEY/GINO COOMANS/LOUIS EVRARD
DJS DANIEL DE WERELDVERMAARDE BOTANICUS – FREAK – MORE T.B.C.
+
GRATIS TOEGANKELIJK:
MICHEL DENEUVE WORKSHOP ZELF MUZIEK MAKEN MET BASCHETSCULPTUREN VOOR JONG EN OUD – PLATENBEURS – FILMS – EXPO – SNACKS & BITES EETSTAND

Summer Bummer dag twee brengt het muzikale verleden, heden en toekomst nog dichter bij elkaar met: freejazzpioniers Fred Van Hove (piano) en Peter Brötzmann (sax, klarinet) die voor het eerst sinds mensenheugenis als duo het podium delen; gitarist en Sonic Youth-bezieler Thurston Moore die afzakt richting Antwerpen om samen met bassiste Farida Amadou en drummer Steve Noble als M.A.N. het stof uit uw oren te blazen; een verdere Scandinavische overrompeling van nieuw talent met de Deens/Noorse sensatie Emmeluth’s Amoeba met altsaxofoniste Signe Emmeluth, pianist Christian Balvig, drummer Ole Mofjell en gitarist Karl Bjorå; een bevestiging dat de Belgische New Wave Of Jazz vlotjes en met glans buiten de landsgrenzen kleurt met de samenwerking tussen de Engelse saxofoniste Cath Roberts (Sloth Racket, Favourite Animals), de trombonist Tullis Rennie (Foirm Fada) en de Belgische gitarist Dirk Serries (Fear Falls Burning, Yodok III, … ); een triumviraat dat ons er aan herinnert dat Chicago een broeihaard is voor uitzonderlijk talent met Angel Bat Dawid op piano, klarinet en stem, Jeb Bishop op trombone en Frank Rosaly op drums; Adam Cadell, een radicale violist uit Australië die Henry Flynt en Tony Conrad, maar ook Afrikaanse muziek hoog op de inspiratielijst heeft staan; een workshop improvisatie voor jong en oud met de geluidsscultpuren van de gebroeders Baschet door Baschetspecialist en -adept Michel Deneuve en als uitsmijter een feestje ter gelegenheid van 30 jaar Radio Centraal’s Freakscene met het unieke trio van Angel Bat Dawid (klarinet), Hanne De Backer (baritonsax) en Signe Emmeluth (altsax) ) – dat respectvol de Zweedse zusjes Byrne vervangt die door onvoorziene omstandigheden niet kunnen concerteren als Ectoplasm Girls, een onuitgegeven trio van Yves De Mey, Gino Coomans en Louis Evrard dat elektronica, snaren en percussie op een verrassende manier laat samensmelten en dj FreakDaniël De Wereldvermaarde Botanicus en Fiesta-girl om u dansvloergewijs de nacht in te sturen.

TIMING – KLIK OP HET SCHEMA OM TE DOWNLOADEN

Timing_SummerBummer_Day2


PETER BRÖTZMANN & FRED VAN HOVE

Peter_Fred_Gérard_Rouy_web© Gérard Rouy

Voor de tweedaagse viering van de tachtigste verjaardag van pianist Fred Van Hove in 2017 moest vriend en freejazzpionier Peter Brötzmann nog forfait geven, maar voor Summer Bummer 2019 is het dan eindelijk zover. Op deze tweede festivaldag worden Van Hove en Brötzmann voor het eerst sinds mensenheugenis als duo op een podium verenigd. Beide heren zetten individueel en samen, in stellaire combinaties, de norm voor de ontwikkeling van de vrije improvisatie en freejazz in Europa sinds de jaren zestig en spelen nog steeds een bepalende rol. Alhoewel deze historische ontmoeting al heel erg tot de verbeelding spreekt, zetten we deze gebeurtenis graag kracht bij door de Dropa Disc-release Fred Van Hove at 80 te presenteren, een prachtig boek als eerbetoon aan de carrière van Van Hove geschreven door Hugo de Craen, ingeleid door Joachim Ceulemans en drie cd’s – solo piano, solo orgel, trio met Evan Parker en Hamid Drake – opgenomen in het feestjaar 2017. 

M.A.N.: THURSTON MOORE/FARIDA AMADOU/STEVE NOBLE

MAN_c_LaurentOrseauPic Noble/Amadou © Laurent Orseau – Pic Moore © Laurent Orseau

Nu we B.A.N. (Brötzmann, Amadou, Noble) hadden vastliggen, waarom dan ook niet M.A.N. (Moore, Amadou, Noble) een stek geven op het Summer Bummer Festival, zo vroegen Steve Noble en Farida Amadou zich luidop af. Ja, waarom niet? Een Belgische bassiste twee dagen op rij, telkens naast twee internationaal gerenommeerde spelers, zien schitteren op het hoofdpodium, het is inderdaad een mooie stunt. Na twee verschroeiende concerten van M.A.N. in het gerenommeerde Cafe Oto was Sonic Youth-bezieler en gitarist Thurston Moore alvast te vinden voor deze eerste ontmoeting buiten Londen met dit dynamische duo. Het ontlokte aan Noble en Amadou een spontane wham, B.A.N. thank you M.A.N. en levert Summer Bummer dag 2 een perfecte tweede headliner.

EMMELUTH’S AMOEBA: SIGNE EMMELUTH/CHRISTIAN BALVIG/OLE MOFJELL/KARL BJORÅ

Amoeba_C_Mathias-Winther-Kjeldsen_Web2© Mathias Winther Kjeldsen

Pas 26 is de Deense, in Noorwegen residerende, altsaxofoniste Signe Krunderup Emmeluth. Toch is haar lijst van samenwerkingen met goed volk als Mats Gustafsson, Paal Nilssen-Love, John Edwards, Pascal Niggenkemper en Mette Rasmussen indrukwekkend te noemen. Hoewel ze een bepalende factor is in bands als Konge en Owl is het met Polyp, de debuutrelease van Emmeluth’s Amoeba uit 2018, dat het ook internationaal begint te bewegen. Samen met de Deense pianist Christian Balvig en de Noren Ole Mofjell op drum en Karl Bjorå op gitaar laat Emmeluth free jazz, vrije improvisatie en hedendaagse kamermuziek vrolijk clashen tot een uitdagend geheel. 

CATH ROBERTS/TULLIS RENNIE/DIRK SERRIES

Roberts_Tullies_Serries_WebPic Roberts © Rob Brakel – Pic Rennie © Arek Golosz – Pic Serries © Jef Vandebroek

De Belgische gitarist Dirk Serries laat zich al meer dan dertig jaar internationaal gelden met muziek op de rand van avant-garde, industrial, experimenteel en ambient. Een uitnodiging van de Noorse drummer Tomas Järmyr om Yodok III te vervoegen met Kristoffer Lo op tuba, gaf de fascinatie van Serries voor improvisatie een stevige boost. Dit leidde tot de initiatie van het New Wave of Jazz-label en een intense serie van live performances en releases met stellaire improvisatoren als Steve Noble, Colin Webster, Alan Wilkinson, John Dikeman en Martine Verhoeven. Serries en de Engelse baritonsaxofoniste Cath Roberts (Sloth Rackets, Ripshaw Catfish) ontmoetten elkaar eerder in Tonus – een door Serries opgericht internationaal ensemble met roterende bezetting. Roberts op haar beurt realiseerde samen met de Engelse improvisator, componist, trombonist Tullies Rennie, de cd Blurts/Growls voor het Luminous Label in 2017. Voor Summer Bummer treden Serries – op akoestische gitaar voor de gelegenheid, Roberts  en Rennie nu voor het eerst aan als trio.

ANGEL BAT DAWID/JEB BISHOP/FRANK ROSALY

Angel_Frank_Jeb_WEbPic Rosaly © Geert Vandepoele – Pic Angel © Leslie Frempong – Pic Bishop © Rob Miller

Het is een ware verdienste van Chicago’s Angel Bat Dawid om op korte termijn jazz, improvisatie, avant-garde en experiment binnen te sluizen bij grote organisatoren en bij het grote publiek alsof het nooit anders is geweest. Toch zijn muzikale compromissen bij Angel niet aan de orde en gaat ze geen enkele uitdaging op dat vlak uit de weg. Dat ze met trombonist Jeb Bishop en drummer Frank Rosaly, beiden gepokt en gemazeld in de Chicagoscene, voor het eerst als trio zou spelen tijdens Summer Bummer vond ze een mooie uitdaging. Ook Jeb Bishop (zie ook Summer Bummer dag 1) had niet veel overtuiging nodig om een samenwerking aan te gaan. Frank Rosaly, de sublieme slagwerker die na Chicago, vanuit Amsterdam, zijn polyritmiek wereldwijd laat gelden, leek ons de ideale toevoeging.

ADAM CADELL SOLO

AdamCadell_c_BryanSpencer_web© Bryan Spencer

De in Brisbane residerende violist Adam Cadell is een snarenplukker op het scherp van de snee met een academische achtergrond, en met een achergrond in de klassieke compositie. Maar zijn unieke en excentrieke aanpak maakt van hem een eeuwige outsider die onderzoekt, speelt en leert van bevreemdende en prachtige violisten over heel de wereld zoals de legendarische Henry Flynt bij wie Cadell in de leer ging. Langdurige verblijven in Ghana en Senegal bleken een transformatieve muzikale ervaring te zijn, waarbij het duidelijk werd dat de ware avant-garde zonde enige twijfel gewoon onder de mensen is – check Cadells recentste solo album Bush Songs. Cadell is ook een gretige teamspeler die samenwerkt met artiesten als The Unmanned, Fabien Giraud & Raphäel Siboni en de radicale rock band Artùs. Hij is medeoprichter van de instrumentale cultband The Scrapes, lid van bands als  Jive Canyon, The Quartet For The End Of Time en Exaybachay, en speelt in duo met drummer Tony Irving en met Carter Thornton.

ECTOPLASM GIRLS WORDT VERVANGEN DOOR HET TRIO VAN ANGEL BAT DAWID, HANNE DE BACKER & SIGNE EMMELUTH

Pic Angel © Angel Bat Dawid, Pic Signe © Peter Gannushkin, Pic Hanne © Geert Vandepoele

Door onvoorziene omstandigheden zijn de Ectoplasm Girls genoodzaakt om hun geplande concert tijdens het Summer Bummer Festival af te zeggen. Zij zullen respectvol worden vervangen door het stellaire rietblazerstrio van Angel Bat Dawid (klarinet), Hanne De Backer (baritonsax) en Signe Emmeluth (alto sax) die voor het eerst elkaar muzikaal op een podium ontmoeten.

YVES DE MEY/GINO COOMANS/LOUIS EVRARD

Louis_Yves_Gino_WebPic Evrard © Cedric Craps – Pic De Mey © Joeri Thiry – Pic Coomans © Ronny Wertelaers

Muzikale duizendpoot Yves De Mey liet zijn elektronica alle richtingen opstuiteren tijdens het Summer Bumer Festival 2017. Op beklijvende releases als Bleak Comfort (Latency, 2018), Sueda (Line, 2019) en Exit Strategies Part 1 (Entr’acte, 2019) blijft hij de elektronische muziekgrenzen steeds verder verleggen. Om de sonische mogelijkheden nog verder uit te breiden, hijst De Mey cellist Gino Coomans (Sheldon Siegel) en drummer/percussionist Louis Evrard (Ottla, Tandaapushi) aan boord voor een unieke live performance tijdens Summer Bummer 2019.

MICHEL DENEUVE – WORKSHOP MUZIEK MAKEN MET HET BASCHET INSTRUMENTARIUM VOOR JONG EN OUD (GRATIS)

MichelDeneuve_Cristal_edcuation

Naast zijn werk als componist en performer heeft Cristal Baschet-specialist Michel Deneuve (zie Summer Bummer dag 1) altijd tijd vrijgemaakt om muziek te onderwijzen. In samenwerking met Bernard Baschet, werkte Deneuve jarenlang aan het perfectioneren van een nieuw systeem van muziekeducatie dat erg goed is aangepast aan kinderen dankzij een reeks van prachtige kleine en spelgerichte instrumenten, met eenvoudige toetsen en rijke, gevarieerde tonen, die we het “instrumentarium” noemen: percussie-instrumenten, snaren om aan te plukken of met een strijkstok te bespelen, kleine (mini) Cristal Baschets. De bedoeling is om mensen al spelenderwijs muziek te leren spelen, voorafgaand aan de basis van notenleer of instrumentbeheersing. Muzikale begrippen worden stap voor stap in deze spelcontext geintroduceerd: stilte, luisteren, klankkleur, intensiteit, lage en hoge tonen, resonantie, ritme etc. Zoals kinderen leren om vormen te maken met hun blokken, zo leren ze hier geluiden die ze horen vorm te geven.

Deze workshop is geschikt voor kinderen en volwassenen en wordt gratis aangeboden!
Inschrijven voor een sessie om 16h00 of 17h00 is nodig en kan via info@soundinmotion.be

SB_Poster_DAY2

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML