Adventurous music and things

23/08/2019 – 14:30
De Studio

SUMMER BUMMER FESTIVAL 2019 – DAG 1

Oorstof
SUMMER BUMMER FESTIVAL 2019 - DAG 1

Tijdschema

Deuren: 14:30
Concert: 15:15

Locatie

De Studio
Routebeschrijving

Het tweedaagse Summer Bummer Festival keert voor de vierde editie terug naar de fantastische site van DE Studio. Naast een divers en avontuurlijk festivalprogramma kan u op beide dagen gratis genieten van een platen- en labelbeurs, expo, workshop, performance en een eetstand met overheerlijk huisbereid slow food. Uw gastheer om u veilig doorheen het uitgebreide Summer Bummer-Programma te loodsen is AB programmator/artistiek directeur Kurt Overbergh …

Scroll verder op deze pagina voor info over Summer Bummer Dag 1, voor info over Summer Bummer Dag 2, klik hier ! Meer info over het Summer Bummer Late Night event vindt u hier !

DAG 1 – VRIJDAG 23/8:

B.A.N.: PETER BRÖTZMANN/FARIDA AMADOU/STEVE NOBLE
ANGEL BAT DAWID SOLO
PAAL NILSSEN-LOVE/HANNE DE BACKER
MILFORD GRAVES FULL MANTIS FILM SCREENING
ANNA HÖGBERG ATTACK: ANNA HÖGBERG/ELIN LARSSON/NIKLAS BARNÖ/LISA ULLÉN/ELSA BERGMAN/ANNA LUND
ADA RAVE/JASPER STADHOUDERS/PAK YAN LAU/AUDREY LAURO/ADAM CADELL
BONE-CRUSHER: JEB BISHOP/MATTHIAS MUCHE/MATTHIAS MÜLLER
MICHEL DENEUVE (CRISTAL BASCHET) LIVE SOUNDTRACK BIJ NEUTRAL DENSITY (JEF MERTENS)
+
GRATIS TOEGANKELIJK: PLATENBEURS – FILMS – PERFORMANCE – EXPO – SNACKS & BITES EETSTAND

Dag een van het Summer Bummer Festival zet meteen de toon met: B.A.N., een gloednieuw trio dat freejazzpionier Peter Brötzmann en de ultieme ritmetandem van bassiste Farida Amadou en drummer Steve Noble verenigt; een streep spirituele freejazz en Afrofuturisme – alsof Sun Ra nooit is heengegaan – van Angel Bat Dawid; een screening van Full Mantis – een ultiem portret van de legendarische drummer Milford Graves van regisseurs Jake Meginsky en Neil Young; een onuitgegeven duo van de percussieve duivel-doet-al Paal Nilssen-Love en baritonsaxofoniste Hanne De Backer ( g a b b r o); een, onder leiding van de Zweedse saxofoniste Anna Högberg geplande, freejazzinvasie met Elin Larsson, Niklas Barnö, Lisa Ullén, Elsa Bergman en Anna Lund in de rangen en de duidelijke opdracht: Attack ; Ada Rave, Jasper Stadhouders, Pak Yan Lau, Audrey Lauro en Adam Cadell, enkele van de meest avontuurlijke muzikale zielen uit Argentinië, Nederland, België/Hong Kong, Frankrijk en Australië verenigd in een uitdagend gelegenheidskwintet; een trio van Jeb Bishop, Matthias Muche en Matthias Müller dat onder de noemer Bone-Crusher het bespelen van de trombone naar een ongezien niveau tilt; en een audiovisueel pareltje van Michel Deneuve die met zijn oog- en oorstrelende Cristal Baschet de film Neutral Density van Jef Mertens voorziet van een subtiele soundtrack.

TIMING – CLICK SCHEDULE TO DOWNLOAD

Timing_SummerBummer_Day1-1

B.A.N.: PETER BROTZMANN – FARIDA AMADOU – STEVE NOBLE

Ban_Collage_WebPic Brötzmann © Hans van der Linden – Pic Amadou/Noble © Laurent Orseau

De Engelse drummer Steve Noble zag de Belgische bassiste Farida Amadou voor het eerst aan het werk tijdens het Summer Bummer Festival in 2017 waar Nobel in een trio speelde met Martin Küchen en Johan Berthling, en Amadou in een trio met de rietblazers Audrey Lauro en Hanne De Backer. Hij nodigde Amadou prompt uit voor een opnamesessie in Londen, gevolgd door een trioconcert met Alex Ward, met Thurston Moore als M.A.N. (zie Summer Bummer dag 2) en een reeks verschroeiende duoconcerten. Onze vraag of Noble en Amadou een trio met de legendarische rietblazer Peter Brötzmann wilden vormen, werd al snel positief beantwoord, waarmee meteen ook de perfecte toon voor Summer Bummer 2019 werd gezet.

ANGEL BAT DAWID

AngelBatDawidWeb© Juri Hiensch

Een iPhone en bakken talent, meer had Chicago’s Angel Bat Dawid niet nodig om The Oracle voor International Anthem (Jamie Branch, Irreversible Entanglements) op te nemen – een verbazend sterke en soulvolle cassette waarop ze, op een kleine uitzondering na, alle instrumenten zelf speelt. Terecht met superlatieven overladen neemt Angel de erfenis van Sun Ra, Dr. Yusef Lateef, Henry Threadgill, Margaret Taylor-Burroughs, Afrofuturisme, free- en spirituele jazz mee naar nieuwe horizonten, vaak op grote podia met haar ensemble Tha Brotherhood – zie Le Guess Who ! en AB in het najaar. Op de eerste dag van Summer Bummer keert het Orakel van Chicago echter terug naar de absolute muzikale essentie om u solo in vervoering te brengen, slechts gewapend met een klarinet, een piano en haar hemelse en betoverende  stem …

PAAL NILSSEN-LOVE & HANNE DE BACKER

Paal_Hanne_webPic Nilssen-Love © Hans van der Linden – pic De Backer © Wanda Detemmerman

Niet zonder enige trots kunnen we tijdens het Summer Bummer Festival Granular presenteren, de gloednieuwe lp voor Dropa Disc van g a b b r o, het kwartet van de Belgische baritonsaxofoniste Hanne de Backer. De ondersteunende g a b b r o-tournee is gepland voor december. Maar eerst duikt De Backer voor Summer Bummer in een gloednieuwe, uitdagende en unieke samenwerking met Paal Nilssen-Love, Dropa Disc-labelgenoot en percussieve duivel-doet-al die we kennen van zijn werk bij bands als Ballister, The Thing of Large Unit. Nilssen-love onderhoud ook een indrukwekkende lijn van duo’s met artiesten als Joe McPhee, Ken Vandermark, Arto Lindsay en Peter Brötzmann, waar we nu graag Hanne De Backer aan toevoegen.

MILFORD GRAVES FULL MANTIS – JAKE MEGINSKY/NEIL YOUNG (US / 2018 / DCP / Engels – niet ondertiteld / 91′)

© Jake Meginsky/Neil Young

Milford Graves Full Mantis is een uniek filmportret van de hand van de regisseurs/muzikanten Jake Meginsky en Neil Young over de vermaarde percussionist, acupuncturist, kruidendokter, vechtsporter, programmeur en professor Milford Graves. Hij is een van de meest invloedrijke figuren  uit de avant-garde- en freejazz die sinds 1964 naam en faam maakt zowel solo als in het gezelschap van artiesten als Albert Ayler, Giuseppo Logan, Sonny Sharrock en John Zorn. Graves vertelt over overleven, legt haarfijn de essentie van swing uit, activeert in zijn kelderlaboratorium elektronische stethoscopen om met het geluid van het hart te kunnen werken, reist naar Japan waar hij in een school voor autistische kinderen het collectief energiegehalte naar een extatisch niveau weet te brengen en nodigt ons uit in zijn achtertuin, of dojo, waar we kunnen kennismaken met zijn gevechtskunst Yara. Volgens onze normen is een prominente plaats in het officiële Summer Bummer-programma voor deze film meer dan verdiend. U kan van deze bijzondere documentaire genieten in de gloednieuwe en tweede volwaardige cinema van DE Studio.

 ANNA HÖGBERG ATTACK: ANNA HÖGBERG/ELIN LARSSON/NIKLAS BARNÖ/LISA ULLÉN/ELSA BERGMAN/ANNA LUND

AnnaHogbergAttack_ErikViklund_Web© Erik Viklund

De Zweedse saxofoniste Anna Högberg verraste eerder al in de Oorstof-serie met het verschroeiende trio Dog Life, samen met Mette Rasmussen, Christine Abdelnour, Audrey Lauro, Pak Yan Lau en Yuko Oshima, met het overweldigende Fire! Orchestra en met een afgeslankte versie van Attack tijdens het Dropa Disc Festival. Het fantastische, slagkrachtige sextet Attack stond dus nog hoog op de Summer Bummer-verlanglijst. Högberg verzamelt met pianiste Lisa Ullén, percussioniste Anna Lund, bassiste Elsa Bergman, saxofoniste Elin Larsson en trompetist Niklas Barnö een schare Zweedse sterspelers rond zich en stapt met deze gloednieuwe versie van Attack voor het eerst op een Belgisch podium. 

ADAM CADELL/ADA RAVE/PAK YAN LAU/AUDREY LAURO/JASPER STADHOUDERS

cadell_rava_lau_lauro_stadhouderPic Cadell © Bryan Spencer – Pic Rave © van der Heyden – Pic Lau © Thijs – Pic Lauro © Magnone – Pic Stadhouders © Anke

De Argentijnse saxofoniste Ada Rave en de Nederlandse gitarist Jasper Stadhouders zijn twee sterkhouders uit de dynamisch Amsterdamse jazz- en -improvisatiescene, saxofoniste Audrey Lauro en multi-instrumentaliste Pak Yan Lau hebben Brussel als standplaats, ontmoeten elkaar geregeld in Lauroshilo en zijn zowel solo als  in een veelvoud van uitdagende internationale projecten actief, en de Australische radicale violist Adam Cadell stak eerder al een academische pluim op de hoed van vernieuwers als Tony Conrad en Henry Flynt en laat zijn licht op avontuurlijk popland schijnen met The Scrapes in het zog van, maar net iets extremer dan Dirty Three, Hangedup en co. Muzikaal vuurwerk verzekerd dus van dit subliem internationaal improviserend Summer Bummer-onderonsje.

BONE-CRUSHER: JEB BISHOP/MATTHIAS MUCHE/MATTHIAS MÜLLER

Bone-Crusher_Web© Günter Horn

Oorspronkelijk bedoeld als een kwartet van trombonisten met de onnavolgbare, goedlachse en meesterlijke Johannes Bauer in een sturende rol, werd het uiteindelijk een eerbetoon als trio toen Bauer vroegtijdig overleed bij de aanvang van de geplande tournee in 2016. Het overblijvende trio van Jeb Bishop, Matthias Muche en Matthias Müller betoonde tijdens die tournee eer aan deze invloedrijke trombonist, vereeuwigd in 2017 op de schitterende release Konzert Für Hannes voor Not Two Records. Voor Summer Bummer kregen we de vraag/mededeling om hen aan te kondigen als Bone-Crusher, een naam die de muzikale slagkracht van dit trombonetrio mooi weergeeft, nu ze hebben besloten om resoluut verder te gaan, met Bauer in gedachte, maar vooruitkijkend naar een uitdagende toekomst.

MICHEL DENEUVE (CRISTAL BASCHET) LIVE SOUNDTRACK TO NEUTRAL DENSITY (JEF MERTENS)

MichelDeneuve_JefMertens_Collage

De Franse muzikant, componist, improvisator Michel Deneuve legt zich sinds 1975 – na een ontmoeting  met Bernard, een van de gebroeders Baschet – toe op het bespelen en het uitpuren van de uitzonderlijke muzikale mogelijkheden van de Cristal Baschet, een instrument dat wordt bespeelt door de handen over staven uit kristal te bewegen. Om de bekendheid van de Cristal Baschet te vergroten componeert Deneuve instrumentale stukken, zowel solo als voor symfonisch orkest, voor theater en film en staat hij al meer dan dertig jaar op internationale podia. Voor Summer Bummer creëert Denueve nu live een soundtrack bij Neutral Density, een filmproject van filmmaker Jef Mertens (Taping Policies), ontwikkeld als canvas voor muzikanten om op te improviseren. Na afloop kan u onder begeleiding van Deneuve dit uitzonderlijke instrument van dichtbij ervaren. Wie graag zelf (groot en klein) op een van de prachtige Baschet sculpturen wil spelen check the workshop van Deneuve op dag 2.

SB_POSTER_DAG1

Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML