Adventurous music and things

26/08/2021 – 15:00
De Studio

SUMMER BUMMER FESTIVAL 2021

Summer Bummer
SUMMER BUMMER FESTIVAL 2021 - DAG 2

Tijdschema

Deuren: 15:00
Concert: 16:00

Locatie

De Studio
Routebeschrijving

Voor de eerste editie van het tweedaagse Summer Bummer Festival mét publiek sinds 2019 keren we terug naar de prachtige locatie van De Studio. Naast het erg diverse en avontuurlijke festivalprogramma – gepresenteerd door Guy Peters (Enola, JazzLab) – is er een gratis toegankelijk festivalgedeelte met platenbeurs, expo, films en een eetstand met heerlijk huisbereide gerechten. Tot september zijn Covid Safe Tickets enkel van toepassing voor outdoor event van meer dan 1500 bezoekers, dat betekent dat deze tickets biet kunnen worden toegepast voor indoor events. Daarom moeten indoor events, zoals voorheen, voldoen aan de pandemieregels: afstand, bubbels en mondmasker Scroll verder op deze pagina voor meer info rond het programma van dag 2, voor het programma van dag 1 klik hier ! 

 

PLAYING WITH STANDARDS TRIO: SEPPE GEBREURS/NILS VERMEULEN/PAUL LYTTON

Pianist Seppe Gebruers legt zich de laatste jaren toe op het bespelen van twee piano’s die een kwarttoon van elkaar gestemd staan wat hem toelaat om op een vernieuwende manier microtonaal te improviseren – luister naar The Room: Time & Space in trio met drummer Paul Lovens en bassist Hugo Antunes. Maar Gebruers gaat nog een stapje verder met zijn kwarttoonpiano’s en gaat samen met bassist Nils Vermeulen en – voor deze gelegenheid – drummer en improvisatiepionier Paul Lytton de interactie aan met het jazzerfgoed. Jazzstandards worden microtonaal ontbeend, bekende melodieën vervreemden en vervagen en worden geïntroduceerd in een groter verhaal. Met die nieuwe abstractie verfrissen ze zowel het jazzidioom als de zogenaamde ‘vrije’ improvisatie. Gebruers, Vermeulen en Lytton spelen dan ook eerder mét de stukken dan ze gewoon te spelen, vandaar het toepasselijke Playing with Standards Trio.

SOFIA KAKOURI-LAZARA ROSELL ALBEAR-AUDREY LAURO

Ondanks roots in Griekenland (Sofia Kakouri), Frankrijk (Audrey Lauro) en Cuba (Lázara Rosell Albear) is het hun standplaats Brussel en een gedeelde passie voor avontuurlijke muziek, performance en kunst die deze drie getalenteerde muzikanten bindt. Dat blijkt onder andere uit hun particpatie in The Art Ensemble of Brussels waar Lauro (altsax), Kakouri (performance, zaktrompet) en Albear (drum, zaktrompet) worden verenigd met Pierre Michel Zaleski, Jan Pillaert, Guillaume Maupin, Peter Jacquemyn, Irina Lavrinovic, Marijs Boulogne, Jan Dekeyser and Johan Vandermaelen. Voor Summer Bummer creëeren Lauro, Kakouri en Albear nu een resonerende, sensitieve en poetische sound space waarbij de dunne lijn tussen performance en geïmproviseerde muziek voordurend overschreden wordt.

SITKA & JEF MERTENS

Sitka (Ben Van Houdt) heeft twee releases op Taping Policies, Tape Cuts I en II. Van Houdt start als Sitka solo en wordt dan vervoegd door Jef Mertens om als nieuw duo de set af te sluiten, beiden op guitar en/of Korg.

RUIDOSCURO.:
ANDY MOOR/JOACHIM BADENHORST/MARTA WARELIS
IBELISSE GUARDIA FERRAGUTTI/INGEBRIGT HAKER FLATEN/FRANK ROSALY

Met Ruidoscuro. graaft drummer componist Frank Rosaly vanuit zijn rijke achtergrond als improvisator, componist en jazzmuzikant naar zijn Puertoricaanse, Centraal- en Zuid-Amerikaanse roots. De resulterende muziek illustreert mooi hoe bepaalde metaforen uit de pre-Columbiaanse muziek geïntegreerd werden in de latere muzikale diaspora van Afrika tot de Andes. Met akoestiche instrumenten en elektronica, strakke patronen versus vrije improvisatie, tollende polyritmes, wervelende harmonische structuren en bitonale melodieën vertelt de muziek en erg gelaagd, donker en beklijvend verhaal. Rosaly schreef het materiaal van Ruidoscuro. expliciet voor Andy Moor (gitaar), Joachim Badenhorst (basklarinet, tenorsax), Marta Warelis (piano, synthesizers), Ibelisse Guardia Ferragutti (elektronica, stem, synthesizers) en Ingebrigt Haker Flaten (bas, electronica), een groep van internationaal gerenommeerde muzikanten die geluid en improvisatie op een unieke manier benaderen en tegelijk prominent aanwezig en toch onopvallend kunnen zijn.

HANNE DE BACKER/SIGNE EMMELUTH/TERRIE HESSELS/RAF VERTESSEN

In 2019 kruisten de wegen van Terrie Hessels (The Ex, Lean Left), Paal Nilssen-Love (Lean Left, Large Unit), Hanne De Backer (g a b b r o) en Signe Emmeluth (Emmeluth’s Amoeba) elkaar op verschillende tijdstippen in Antwerpen. Tijdens het Summer Bummer Festival in 2019 speelden De Backer en Nilssen-Love een pittig duoconcert, kreeg Emmeluth de zaal plat met haar kwartet Amoeba, speelden De Backer en Emmeluth met Angel Bat Dawid een meer dan beklijvende en vertrokken ze beiden kort daarna op Europese tournee met Nilssen-Love’s Large Unit. Hessels was eerder dat jaar een aandachtige toeschouwer tijdens de residentie van Marker (Visitations Festival), dat in Antwerpen samenspeelde met Farida Amadou, Stan Maris, Audrey Lauro en De Backer. Opnieuw liet De Backer zich meer dan gelden, wat haar een uitnodiging opleverde voor de tournee van The Ex naar aanleiding van hun veertigste verjaardag. Hessels en Nilssen-Love gingen de afgleopen jaren al meerdere samenwerkingen aan dus een band als Mudskipper was gewoon een kwestie van tijd. De eerste passage van Mudskipper, net voor de lockdown, in de Oorstofreeks (februari 2020) bleek meteen al een sonische oplawaai van jewelste, meer dan tijd dus voor het grote Summer Bummer podium. Dankzij de niet aflatende pandemie en het erg trage vaccinatieprogramma van de Noorse regering kan Paal Nilssen-Love niet afreizen naar België. De Backer, Emmeluth en Hessels nodigen daarom de in Brooklyn residerende Belgische drummer Raf Vertessen uit om dit spontane kwartet te vervolledigen.

GRID RAVAGE:
YVES DE MEY/LOUIS EVRARD/GINO COOMANS

Om zijn sonische horizon nog verder te verruimen, hijste muzikale duizendpoot Yves De Mey cellist Gino Coomans (Sheldon Siegel) en drummer/percussionist Louis Evrard (Ottla) aan boord voor een unieke live performance tijdens het Summer Bummer festival in 2019. Vervolgens haalde hij met datzelfde trio – ondertussen Grid Ravage gedoopt – verpletterend uit in Het Bos en tijdens The Sound Of The Belgian Underground in AB. In het najaar van 2020 namen ze de Grid Ravage debuutelpee op in de Trix Studio, gepland voor release in het najaar van 2021. Tijdens het Summer Bummer Rebound Festival 2020 kregen we al een bescheiden voorproefje van dat nieuwe materiaal. Voor Summer Bummer 2021 staat Grid Ravage nu klaar om u nog verder mee te sleuren in hun beklijvend sonisch universum.

KEITH ROWE SHORT FILM SERIES (GRATIS)

Het Summer Bummer Festival presenteert 3 kortfilms over de invloedrijke Engelse geluidsmanipulator Keith Rowe gemaakt door Bob Burnett en Alan F. Jones: Film #1 Sandy Ewen: Keith Rowe’s Influence and Guitar Improvisation, Film #2 Oren Ambarchi: Keith Rowe en de Belgische première van Film #3 What Is Man and What Is Guitar? Keith Rowe. Om iedereen de kans te geven om te genieten van deze serie kortfilms zal het 35 minuten durende programma twee dagen in loop worden vertoond in het gratis toegankelijk gedeelte van het festival in de kleine cinema van De Studio.  

“I have come to realize that Keith Rowe is one of the most profound painters we have among us these days. It just so happens that his medium is sound rather than the  canvas.” Steve Smith – Senior Editor, Arts (NPR)

Keith Rowe onderzoekt al een leven lang de relatie tussen geluid en object door middel van wat hij zelf losjes omschrijft als de gitaar. In de kortfilm What Is Man And What Is Guitar? Keith Rowe wordt deze bijzondere muzikant gevolgd op zijn  avontuurlijke muzikale queeste en krijgen een mooi beeld van het unieke klankenuniversum dat Rowe, over de jaren heen ontwikkelde: Van de vroege harde (arme) jazzjaren en het exploreren van onontgonnen muzikaal terrein met AMM tot zijn baanbrekend solo-, duo- en ensemblewerk  in de schaduw van de belangstelling. Het oeuvre van Rowe werkt als een soort van creatieve staalkaart, wegwijzer en onrechtstreekse toestemming voor alles wat onorthodox is in de wereld van de geïmproviseerde muziek.

Als creatief directeur voor GVI en als onafhankelijk producent/regisseur sleepte Bob Burnett al meer dan 150 prijzen en nominaties voor zijn films in de wacht. Zijn kortfilms The Art of Richard Thompson en Edward Hopper & Marshall’s House waren wereldwijd te zien op filmfestivals en voor  The City Behind Us: The Story of the Elmora Troopers  kreeg Burnett een Emmy® Award.

Alan F. Jones is een muzikant, geluidstechnieker en mastering engineer. Hij bestudeerde, analyseerde en monitorde jarenlang de akoestische kwaliteiten van de oceanen.  Naast zijn werk als hoofd van de masteringafdeling voor Laminal Audio – Susan Alcorn, JoeMcPhee, Ken Vandermark, Lori Goldston, Judith Hamann – werkt hij ook voor film (sound design, post audio production) en bestiert hij de  Marginal Frequency performancereeks en het gelijknamige platenlabel.

 

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar
Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML