Adventurous music and things

25/08/2021 – 15:00
De Studio

SUMMER BUMMER FESTIVAL 2021 – UITVERKOCHT !

Summer Bummer
SUMMER BUMMER FESTIVAL 2021 - DAG 1

Tijdschema

Deuren: 15:00
Concert: 16:00

Locatie

De Studio
Routebeschrijving

Voor de eerste editie van het tweedaagse Summer Bummer Festival mét publiek sinds 2019 keren we terug naar de prachtige locatie van De Studio. Naast het erg diverse en avontuurlijke festivalprogramma – gepresenteerd door Guy Peters (Enola, JazzLab) – is er een gratis toegankelijk festivalgedeelte met platenbeurs, expo, films en een eetstand met heerlijk huisbereide gerechten. Tot september zijn Covid Safe Tickets enkel van toepassing voor outdoor events van meer dan 1500 bezoekers, dat betekent dat deze tickets niet kunnen worden toegepast voor indoor events. Daarom moeten indoor events, zoals voorheen, voldoen aan de pandemieregels: afstand, bubbels en mondmasker. Scroll verder op deze pagina voor meer info rond het programma van dag 1, voor het programma van dag 2 klik hier ! 

 

OMAR GEBRUERS

Omar Henri Martha Loreth Gebruers (Out Oi/ ØÛt ÖĮ) speelt elektrische gitaar en andere instrumenten, en speelt soms muziek met artiesten als: Red Rockers, Jelle Gebruers, Axel Gilain. Sinds 2020 blikte hij in minder dan een jaar tijd tien digitale albums in – van noise en geïmproviseerde muziek tot heavy rock en songs – geïllustreerd met video’s die we terugvinden op zijn toegewijde en uiteraard zelfgemaakte Out Oi wordpress website en Out Oi youtubekanaal dat meer dan 150 zelfgemaakte clips bevat. Hij werkt op dit eigenste moment hoogstwaarschijnlijk aan de volgende 10 albums en zijn er zo goed als zeker van dat u de geboorte van een van die nieuwe albums live kan meemaken tijdens het Summer Bummer festival …

JONAS CAMBIEN – MACA CONU:
HANNE DE BACKER/JONAS CAMBIEN/ANDREAS WILDHAGEN/SIGNE EMMELUTH/
SARAH JANE SUMMERS/CHRISTIAN WINTHER/MAGNUS NERGAARD

De Belgische pianist en componist Jonas Cambien woont al meer dan tien jaar in Oslo en bouwde een stevige reputatie op als een van de meest boeiende muzikanten op het kruispunt van jazz, vrije improvisatie en hedendaagse muziek. Hij wist al te overtuigen in de Oorstofreeks met het Jonas Cambien Trio (AB Salon, 2018) en tijdens zijn deelname aan Mars Williams’ An Ayler Xmas (Zuiderpershuis, 2017). Tijdens Summer Bummer verzamelt hij Hanne De Backer (baritonsax), Andreas Wildhagen (drum) en Signe Emmeluth (altsax) rond zijn piano en sopraansax onder de naam Maca Conu. Met zijn gekende speelse en koppige aanpak die balanceert tussen abstracte improvisaties en innemende melodieën, maakt Cambien met dit excellent Noors, Belgisch, Deens gezelschap opnieuw muziek die even uitdagend als uitnodigend is.

FLORIS VANHOOF & FARIDA AMADOU

Bassiste Farida Amadou bezorgde het Summer Bummer Festival in 2019 twee overgetelijke momenten. Die twee hoogtepunten – de set die zij en drummer Steve Noble speelde met Thurston Moore als M.A.N. en met Peter Brötzmann als B.A.N. – worden dit najaar uitgebracht als dubbel lp op Dropa Disc. In haar niet aflatende zoektocht naar nieuwe geluiden en mogelijkheden vindt Amadou nu een perfecte medestander in media-archeoloog en analoge elektronicafanaat Floris Vanhoof die eerder al audiovisueel wist te verrassen in het gezelschap van Lieven Martens tijdens Freakscene’s Summer Bummer in 2014. Tijdens een residentie in Les Ateliers Claus bleek dat Vanhoofs analoge elektronica extreem goed samengaat met de nieuwe effecten en elektronica waarmee Amdou experimenteert. Hoog tijd dus om dit inspirerend duo een podium te geven.

!MOF!AYA!: JOHN DIKEMAN/LUKE STEWART/ALEKSANDAR ŠKORIĆ

MOFAYA! is het sax- en drumduo van de in Antwerpen residerende John Dikeman en  de in Nederland residerende Serviër Aleksandar Škorić. Ze brengen extatische, verschroeiende free jazz sterk beïnvloed door de tradities van Afro-Amerikaanse free jazz en Europese vrije improvisatie. Op regelmatige basis breiden ze dit duo uit met gastspelers als Farida Amadou, Jamie Branch en Luke Stewart. Voor Summer Bummer worden Dikeman en Škorić als MOF!AYA! (let op de uitroeptekens) herenigd met bassist, componist, organisator Luke Stewart die we al aan het werk konden zien met spelers als Edward Wilkerson, Jr., Ken Vandermark, Jim Baker en Avreeayl Ra en in bands als Blacks’ Myths, Heart of the Ghost, Six Six, Heroes Are Gang Leaders en Irreversible Entanglements. 

THE END: SOFIA JERNBERG/KJETIL MØSTER/MATS GUSTAFSSON/ANDERS HANA/BØRGE FJORDHEIM

Of het nu solo is, met popicoon Neneh Cherry of met een 28-koppige versie van Fire!, de Zweedse saxofonist Mats Gustafsson weet altijd aangenaam te verrassen. Zo ook met THE END. Samen met stemfenomeen Sofia Jernberg (Fire! Orchestra), saxofonist Kjetil Møster (Ultralyd, Møster), gitarist Anders Hana (MoHa!, Ultralyd) en drummer Børge Fjordheim (Cloroform) brengt Gustafsson u in een vingerknip van bloedmooi en subtiel naar luid en lelijk en weer terug. The End stond al geprogrammeerd op het Summer Bummer Festival in 2020 en later dat jaar voor een concert in de Oorstofreeks in AB ter promotie van de schitterende tweede release Allt Är Intet voor Rarenoise Ltd.  Deze twee geplande concerten werden afgelast vanwege de pandemie dus wagen we nu een nieuwe poging want drie maal is scheepsrecht, toch?  

#Hashtags? … Ga voor Free Jazz, Noise, Alternative Rock, Free Improvised Music, Scandinavian Folk Music, Contemporary Music, Opera, Grindcore, Ethnic music, Jazz en aanverwanten.

PRAED

Raed Yassin (keyboards, elektronica, stem) en Paed Conca (klarinet, elektronica) zijn de twee stichtende leden van Praed, een avontuurlijk duo dat een unieke mix brengt van Egyptische populaire muziek (Shaabi), freejazz en elektronische muziek. Yassin en Conca schuwen samenwerkingen niet en speelden eerder al onder de naam Praed Plus of Praed Extended  met het muzikanten uit de improvisatie als Axel Dörner, Johannes Bauer, Hans Koch of Stephane Rives. In 2018 lieten ze zelfs een heus orkest op ons los – check de excellente release Live in Sharjah van Praed Orchestra – met enkele sterspelers uit de geïmproviseerde en alternatieve muziekscene: Nadah el Shazly, Maurice Louca, Hans Koch, Martin Küchen, Christine Kazairan, Ute Wassermann, Alan Bishop, Radwan Moumneh, Sam Shalabi, Michael Zerang en Khaled Yassine. Voor Summer Bummer keren ze terug naar huin basis als duo voor een bijzondere Summer Bummer set …

KEITH ROWE SHORT FILM SERIES (GRATIS)

Het Summer Bummer Festival presenteert 3 kortfilms over de invloedrijke Engelse geluidsmanipulator Keith Rowe gemaakt door Bob Burnett en Alan F. Jones: Film #1 Sandy Ewen: Keith Rowe’s Influence and Guitar Improvisation, Film #2 Oren Ambarchi: Keith Rowe en de Belgische première van Film #3 What Is Man and What Is Guitar? Keith Rowe. Om iedereen de kans te geven om te genieten van deze serie kortfilms zal het 35 minuten durende programma twee dagen in loop worden vertoond in het gratis toegankelijk gedeelte van het festival in de kleine cinema van De Studio.  

“I have come to realize that Keith Rowe is one of the most profound painters we have among us these days. It just so happens that his medium is sound rather than the  canvas.” Steve Smith – Senior Editor, Arts (NPR)

Keith Rowe onderzoekt al een leven lang de relatie tussen geluid en object door middel van wat hij zelf losjes omschrijft als de gitaar. In de kortfilm What Is Man And What Is Guitar? Keith Rowe wordt deze bijzondere muzikant gevolgd op zijn  avontuurlijke muzikale queeste en krijgen een mooi beeld van het unieke klankenuniversum dat Rowe, over de jaren heen ontwikkelde: Van de vroege harde (arme) jazzjaren en het exploreren van onontgonnen muzikaal terrein met AMM tot zijn baanbrekend solo-, duo- en ensemblewerk  in de schaduw van de belangstelling. Het oeuvre van Rowe werkt als een soort van creatieve staalkaart, wegwijzer en onrechtstreekse toestemming voor alles wat onorthodox is in de wereld van de geïmproviseerde muziek.

Als creatief directeur voor GVI en als onafhankelijk producent/regisseur sleepte Bob Burnett al meer dan 150 prijzen en nominaties voor zijn films in de wacht. Zijn kortfilms The Art of Richard Thompson en Edward Hopper & Marshall’s House waren wereldwijd te zien op filmfestivals en voor  The City Behind Us: The Story of the Elmora Troopers  kreeg Burnett een Emmy® Award.

Alan F. Jones is een muzikant, geluidstechnieker en mastering engineer. Hij bestudeerde, analyseerde en monitorde jarenlang de akoestische kwaliteiten van de oceanen.  Naast zijn werk als hoofd van de masteringafdeling voor Laminal Audio – Susan Alcorn, JoeMcPhee, Ken Vandermark, Lori Goldston, Judith Hamann – werkt hij ook voor film (sound design, post audio production) en bestiert hij de  Marginal Frequency performancereeks en het gelijknamige platenlabel.

 

 

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar
Vlaanderen Stad Antwerpen DEStudio Het Bos TRIX AB Salon Les Ateliers Claus Rataplan Tryp Windham Antwerp

Click for discount hotel rates

Vooruit Kraak De Singer WPML